СТОПАЛА, шта ће ми ако имам крила да летим, рекла је чувена мексичка сликарка Фрида Кало пошто јој је ампутирано стопало које је захватила гангрена. Ова, али и многобројне друге потресне реченице, слике, снимци и фотографије красе зидове Мађарске националне галерије на Будиму.

Поставка је у Будимпешту стигла из Мексико Ситија, из Музеја “Долорес Олмедо”, који је власник једне од најважнијих колекција Фридиних радова. Међу њима су и слике с почетка њене каријере, али и чувени аутопортрети, попут оног са телом “окованим” у метални корсет, “Аутопортрета с малим мајмуном”, чувене слике “Моја дадиља и ја” или “Болнице Хенри Форд” - на којој је Фрида представила себе, крваву, у ужасним боловима, са лебдећим фетусом. Њена карлица је начета дечјом парализом, коју је преживела са седам година, и због које јој је једна нога остала краћа, и уништена тешком саобраћајном несрећом у младости. Зато није могла да изнесе ниједну трудноћу, због чега је Фрида до краја живота патила. У болници је почела да црта и слика, што јој је помогло да превазиђе трауму и несносне болове. Касније их је натапала алкохолом и омамљивала дрогама.

- Моје слике носе поруке бола - говорила је. - Сликање ми је употпунило живот. Изгубила сам троје деце и десио ми се низ других ствари... Сликање је надоместило све то.

Изложба у Будимпешти отворена је у част 111-годишњице Фридиног рођења и обухвата 35 слика и цртежа, праћених детаљима из њеног живота. Посебно занимљиви су снимци на којима се виде она и Дијего Ривера, њен муж, чувени муралиста и комуниста, у Плавој кући, или са Лавом Троцким, који је ту живео пошто је пред Стаљиновим убицама побегао из Европе. Ту је и поклон Дијегу - двојни мини - портрет, на којем је половина главе њеног мужа спојена са њеном половином, у раму обрубљеном шкољкама.

На слици “Аутобус”, коју је насликала три године после саобраћајне несреће, представила је јарким колоритом себе као изузетно младу ученицу, окружену другим путницима, само трен пре тешке саобраћајке. На другој слици је, пак, портрет Алехандра Гомеза Аријаса, њене прве љубави, са којим је ишла у исту школу и била у аутобусу у тренутку несреће. Алек, како га је звала, био је изузетно талентовани оратор. У несрећи је задобио лакше повреде, док је Фридина кичма поломљена на неколико места, због чега је месецима лежала у болници.

- Ко је била Фрида Кало? - упитао се једном Аријас, и одмах одговорио: - Немогуће је дати прецизан одговор. Личност ове жене је била толико контрадикторна и подвојена да би се могло рећи да постоји много Фрида. Али ниједна од њих можда није она која би Фрида желела да буде.

Посетиоци имају прилике да виде неколико портрета чланова породице, родбине и комшија, које је сликарка урадила у младости. На појединима, као на пример на портрету њене пријатељице Алиције Галант, који помало подсећа на Пармиђијанинову “Дуговрату Мадону”, види се снажан утицај Ботичелија или Бронзина, којима се дивила, баш као и Да Винчију и Бројгелу Старијем.

Утицај мексичке уметности преузима примат пошто је упознала Дијега Риверу, који јој постаје ментор, а затим и муж. Био је то брак пун страсти, суза и неверстава. Пажњу публике посебно привлаче колоритни портрети, међу којима је мала Мексиканка Вирџинија (на чијој позадини је Фрида нацртала оловком аутопортрет).

Фриду су многи сврставали у надреалисте, мада се она сама томе одупирала, тврдећи да не слика снове, већ сопствену стварност. Обилазак изложбе, која ће трајати до 4. новембра, завршава се “фридаманијом”, односно фотографијама мурала, модних ревија и дела модерне уметности којима је Фрида била узор. И њеним речима: “Надам се да је одлазак радостан и да се никада нећу вратити.”

РЕТКО ИЗЛАГАНА

Посебна пикантерија је мало уље на платну “Опстанак”, у тешком, сребрном раму. То је прва слика коју је Фрида продала на изложби у Њујорку, 1938. Купио ју је неки амерички уметник и критичар, после чега није излагана пуне 72 године. Судећи по самој сликарки, ово дело изражава њену усамљеност и способност да преживи у сопстеном нестабилном свету. Слика, иначе, приказује ратника, као преколумбовску керамичку фигуру из Риверине колекције.


НАЈЧУДНИЈА ОСОБА

Мислила сам да сам најчуднија особа на свету, али онда сам схватила да постоји толико много људи, па сигурно има још неког ко се, као ја, осећа бизарно и несавршено. Замишљала бих ту особу и маштала да и она размишља о мени, записала је Фрида у дневнику.