Свако нека ослушне себе

Д. Бт.

петак, 21. 09. 2018. у 12:18

Свако нека ослушне себе

Фото Ж. Кнежевић

У свечаној сали Скупштине града Београда отворен је 55. Београдски међународни књижевни сусрет, на којем учествује 38 писаца из 24 земље

У свечаној сали Скупштине града Београда, јуче је отворен 55. Београдски међународни књижевни сусрет, на којем учествује 38 писаца из 24 земље.

Подсећајући на мисао Иве Андрића да писац свесно жели да буде од користи човеку, да осветли мрачне путеве живота, Радомир Андрић, председник УКС, рекао је:

- Знамо да на известан начин, књижевност ова данашња, поседује животодајне мисли и златоносне честице, представљајући путоказе ка делатном, саморађајућем духу и самоспознаји, превасходно у одређењу: ко смо и колико смо одговорни за досуђени нам свет.

Сусрет је, иначе, требало да отвори Емир Кустурица, али је, како је објаснио Андрић, због кашњења авиона, познати редитељ и писац био спречен да дође на време. Кустурица је због тога изразио жаљење и замолио присутне да уваже његов изостанак.

У име Скупштине града, скуп је поздравио Андрија Младеновић, заменик градоначелника, указујући на неопходност да се књижевност што више приближи младим генерацијама. Писце је, у име Министарства културе, поздравио др Драган Хамовић, који је рекао:

- Свако нека ослушне себе, али нека се не штеди и нека свом егу сувише не подилази. Од подилажења себи, као ни друштву, властима, и модама епохе - књижевност нема користи. И данас препознајемо дух империјалног поробљавања и колонизације, у меком и тврдом облику, различите и подмукле атаке на слободу људи и народа, атаке чињене под заставом универзалних вредности. Да ли то књижевност запажа или избегава ризике, држећи се препоручених тема, или се, пак, свега клони и сама се собом забавља. Није реч о политици, него о честитом књижевном одговору на неизбежне теме.

Данас и сутра ће учесници сусрета обићи 12 места у Србији, а у недељу ће у УКС бити представљена књига страних гостију, као и стваралаштво писаца из расејања.

ЈУБИЛЕЈИ

Сусрети ће протећи у обележавању неколико значајних годишњица: 125 година од рођења Алексе Шантића и Милоша Црњанског, 120-годишњице рођења Десанке Максимовић, Растка Петровића, Фредерика Гарсија Лорке и Бертолда Брехта. Песме ових великана на јучерашњем отварању читали су глумци Биљана Ђуровић и Милан Михаиловић Цаци, а у музичком делу учествовао је др Урош Дојчиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације