СВОЈ сценаристички опус посвећен стогодишњици присаједињења војвођанских области Краљевини Србији, истакнути српски књижевник и драматург Милован Витезовић заокружио је ових дана завршетком драме "Светозар", посвећене српском политичком прваку Светозару Милетићу.

Кроз живот, дело и страдање народног трибуна, који су достојни Шекспирових драма, приказана је комплетна епоха српске борбе за остварење вишевековног сна о присаједињењу, које се и догодило 16 година после Милетићевог упокојења.

- Велика је то драма, класична на Брехтов начин, која ће, надам се ове јесени, бити реализована са мноштвом ликова уз комплетан глумачки ансамбл Српског народног позоришта - открио је Витезовић за "Новости".

Истовремено, од једног од наших најцењенијих и најпревођенијих савремених књижевника, уједно и аутора култних серија "Вук Караџић" и "Шешир професора Вујића", сазнајемо да су у току припреме за почетак снимања серије и филма посвећених присаједињењу. Ови пројекти неће, како се раније најављивало, бити снимљени у кратком року како би били емитовани тачно на дан историјског датума 25. новембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милован Витезовић: Наш народ мора да се дозове себи

Витезовић је сценарио за оба ова подухвата завршио пре неколико месеци, али је са Покрајинском владом, Филмском кућом "Кошутњак" и РТВ, а вероватно и РТС, договорено да се не жури и "не гине" снимајући, како би по сваку цену емитовање почело у години јубилеја.

- Реч је о ТВ серији и филму који треба да остану трајна вредност будућим поколењима и зато не желимо да радимо брзо и кусо - објашњава Витезовић и додаје да ће снимање почети ове јесени, трајаће око годину, а серија и филм биће приказани наредне године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милован Витезовић: Косово је српско док је српских песника

Неће окаснити јер ће се 2019. године, подсетимо, навршити сто година од Париске мировне конференције, на којој су потврђене новоустановљене границе после Првог светског рата, међу којима и присаједињење војвођанских области Срема, Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији.

СНИМАЊЕ НА АУТЕНТИЧНИМ МЕСТИМА

О КРАЈЊЕ озбиљном приступу ТВ серији и филму, чији је радни назив "Присаједињење", сведочи и намера да се успостави копродукција са телевизијама у Мађарској, Словачкој и Румунији, како би се снимање обавило на историјски аутентичним местима.