ПРЕСТИЖНУ Андрићеву награду за 2017. добио је Владимир Кецмановић (1972), за причу "Ратне игре" из књиге "Као у соби са огледалима", у издању "Лагуне".

Ову одлуку саопштио је жири (Александар Јовановић, председник, Петар В. Арбутина и Милета Аћимовић Ивков) на јучерашњој конференцији за штампу у Андрићевој задужбини. У образложењу се наводи:

- Приповетка "Ратне игре", као и већина прича у Кецмановићевој књизи, доноси нарочит, искошен поглед на најновије сукобе и несагласности у односима разумевања националних идентитета на балканском простору. Гротескно-иронијски сагледавајући непосредну стварност, аутор је успео да изгради књижевно-уметнички уверљиву и успелу слику нашег противречног и драматичног доба, у коме се губи разлика између игре и трагике.

У конкуренцији 40-ак књига, у ужем избору су се нашле и: "Велико спремање" Бранка Анђића ("Агора"), "Прошлост никад не прође", Веселина Марковића ("Архипелаг") и "Накнадне истине", Дарка Душевљаковића ("Архипелаг").


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Одложен концерт "Опера на води"

Пола сата после проглашења, пред новинаре је изашао и лауреат, који је рекао:

- Веома ме је обрадовала ова вест. Прва награда коју сам добио била је са именом Иве Андрића, надам се да није и последња. У међувремену, добио сам још једно признање са Андрићевим именом. До романа "Топ је био врео", Андрић ми није био непосредан узор у писању. Тек после те књиге, када су почела поређења, постао сам свестан да тај роман не би могао да постоји да није било Андрићевог дела. "Ратне игре" показују како се у овом нашем времену трагедије претварају у комедије. Главни јунак, официр ЈНА, после дугог ратовања је спао на то да учествује у ратним игрицама имућних људи.

Андрићева награда биће уручена на свечаности 10. октобра.


СУДБИНА ВЕЋА ОД ЖИВОТА

У КЊИЗИ прича "Као у соби са огледалима" писац нас упознаје с малим великим људима, углавном маргиналцима, и сведочи о њиховим успонима и падовима, о судбинама које су понекад веће и од живота и од литературе. Књига је мозаик ратних и поратних епизода, трагикомичних и потресних ситуација које су се с босанског ратишта расуле по овдашњим просторима.