ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (4): Својим речима ширио љубав

Драгана Матовић

уторак, 11. 09. 2018. у 13:15

ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (4): Својим речима ширио љубав

Уживао је велико поштовање младих Фото Н. Скендерија

Морамо бити спремни, када све ово прође, да саслушамо истину о себи

СРБИ су необичан народ, који највеће невоље дочекује и испраћа са, послужио бих се изразом Милана Кундере, неподношљивом лакоћом постојања. Морамо бити спремни, када све ово прође, да саслушамо истину о себи. Излаз је могућ уз помоћ православног духа и духа уметности, с којима можемо да изађемо у свет и покажемо своју оригиналност. Треба да верујемо у наду сједињену са хришћанском вером, која ће држати кормило српског брода, беседио је Владета Јеротић (1924-2018).

Један од најутицајнијих српских интелектуалаца у последње пола века често је постављао питање да ли је понашање већине у нашем народу прикладно и ваљано или некорисно и неодговорно. Као човек који гледајући уме да види, а слушајући да чује, настојао је да реално сагледа појаве, дела и људе. Успео је да народ привуче Богу и Цркви, духовности и смирењу. Његови наступи били су својеврсни празници за читаоце.


Прочитајте још - ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (1): У свакоме је видео добро


- До љубави не можемо доћи док смо горди, моћни, властољубиви и славољубиви, себични и довољни сами себи - говорио је. - Љубав треба неговати. Имамо духовну љубав, интелектуалну, емотивну и физичку. Нећу да рангирам, свака од тих љубави је битна.

Јеротић је својим речима ширио љубав. Много је писао о темама из граничних области религије, психијатрије и филозофије. Иза себе је оставио импозантан опус, иако је прву књигу "Психоанализа и култура" објавио тек у педесетој години. У педесетак књига које је написао, у многим текстовима расутим у нашим часописима и на многобројним предавањима, осветљавао је нашу прошлост, помагао у разумевању садашњости и откривао вредности које нашу будућност чине извеснијом.


Прочитајте још - ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (2): Органска одбојност према политици


- Све мање тражимо позитивне примере међу људима, а откривамо све више непријатеља - упозоравао је Јеротић. - Нема људи који не пројектују своје мане, грешке, да не кажем грехове - на другога, а то је, изгледа, најлакше. Најпре, на ближу околину. Мужу је крива жена и обратно. Деца се буне против родитеља, а потом не ваљају суседи, и на крају - не ваља ни народ. Значи, све наше лоше особине с временом се пројектују на народ. У свему томе треба тражити неку равнотежу и помирење.


Прочитајте још - ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (3): Нико није до краја хришћанин


Све што је професор Јеротић радио последњих 12 година, обављао је преко своје задужбине. До одласка у болницу пре четири месеца, неуморно је писао. Иза њега је остало много необјављених рукописа. Оставио је у аманет да неки текстови изађу после његове смрти: рукописи о његовим сновима, писма, дневници, преписке, а у Задужбини Владете Јеротића припремају две сасвим нове књиге које ће изаћи на предстојећем Сајму.


УЧИО ЕНГЛЕСКИ И ПОЕЗИЈУ

АКАДЕМИК Јеротић остаће упамћен и по изванредној меморији, коју је имао и у дубокој старости. Савршено памћење одржавао је вежбама за меморију - учио је енглески језик и песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника.


(Сутра: Био је свештеник науке)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације