БРИЖНИ ВИДАР СРПСКИХ ДУША: Преминуо Владета Јеротић

Д. Матовић - Ј. Бањанин

уторак, 04. 09. 2018. у 08:20

БРИЖНИ ВИДАР СРПСКИХ ДУША: Преминуо Владета Јеротић

Фото Алекса Станковић

Академик Владета Јеротић преминуо у уторак у Београду после краће болести у 95. години. Неустрашиво газио године, урезујући из дана у дан нове мисли, поруке и поуке, а његова реч се слушала
МИ не поседујемо страх, ми то јесмо. Сваки страх је страх од смрти и ништавила. Човек не може да победи страх, већ само да га читавог живота побеђује. Није јасно зашто неко одлази са двадесет, а неко кад уђе у дубоку старост, питао се академик Владета Јеротић (1924-2018) у последњем интервјуу “Новостима”.

Њему је дато времена да много тога каже. И рекао је. У уторак је у Београду, после краће болести, отишао тихо и достојанствено, иако је до последњег часа био присутан у јавном животу. Неустрашиво је газио године, урезујући из дана у дан нове мисли, поруке и поуке.

Упућивао је на хришћанску реч и хришћански начин живота онда када то није било упутно, у времену комунизма, и зато је остало да се његова реч слуша и уважава у свакој прилици и после тога. Јеротић ће бити сахрањен у четвртак у 14 часова на београдском Новом гробљу у породичној гробници. Пре тога ће бити служено опело у Цркви Светог Николе.
Прочитајте још: Владета Јеротић: Наћи начин да нас не поједу велики

- Био је једна од најзначајнијих просветитељских фигура у нашој историји - каже новинар Александар Гајшек, коме је Јеротић био један од најчешћих и најдражих гостију у емисији “Агапе”. - Преко пола века је мисионарио и просвећивао и просветљивао један диван народ, српски народ. Чинио је то без икаквог интереса, новац од продаје књига је прослеђивао својој задужбини, оно што је добијао од САНУ користио је да помаже угроженима, а живео је од своје пензије. Бити у његовој близини и бити његов сарадник за мене је био благослов. Свака његова изговорена реч била је вредна, а многи су говорили да им је променила живот набоље.

Прочитајте још:ТУГА ЗБОГ СМРТИ АКАДЕМИКА: Наш професор Јеротић био велики пријатељ цркве


Јеротић је био веома популаран, где год је гостовао сале су биле препуне. Многи су популарност овог психијатра и књижевника окарактерисали као невероватну, јер је говорио о врло озбиљним и нимало лаким темама. Очигледно је да је Јеротић био највећа савремена звезда српске науке.

- Кад улази Јеротић као да улази светац или не дај боже естрадна звезда - приметио је његов колега Жарко Требјешанин, на једној од последњих промоција Јеротићеве књиге.

Академик Јеротић је специјализовао неуропсихијатрију и психотерапију у Швајцарској, Немачкој и Француској. Радио је у КБЦ “Драгиша Мишовић”, предавао је на Медицинском и Теолошком факултету, неколико месеци је провео на Јунговом институту у Цириху. Створио је обимно и сложено дело из области психоанализе, психотерапије, филозофије, религије и књижевности за које је добио највећа признања, између осталих, и Орден Светог Саве првог степена. Био је члан Удружења књижевника Србије, Медицинске академије и САНУ. Написао је 32 књиге.

- Утицај Владете Јеротића на српску јавност већ деценијама је био огроман - каже проф. др Ирена Арсић, уредница његових књига. - Било га је тешко пратити, због ширине мисли, па посао за многобројне истраживаче тек предстоји.

Патријарх Павле одликовао га Орденом Светог Саве првог степена Фото Документација "Борбе"

Ирена Арсић подсећа да је Јеротић као један од ретких брижних Срба, још за живота основао своју задужбину. Њој је завештао своје највеће благо - своја дела.

- Управо читам његове последње рукописе - открива саговорница. - Мислим да су то његови најбољи радови, иако их је писао у 94. и 95. години. Просто је невероватно како му је мисао и у тим годинама била свежа и јака. Те књиге, као и његове дневничке забелешке, писма и друга рукописна грађа, коју је завештао да се објави после његове смрти, ускоро ће се наћи пред читаоцима. Тужно је што је Јеротић отишао, али је лепо што ће се његово дело тек читати и тумачити.

Обичан свет Јеротића је уважавао, али су га и колеге психијатри, академици и други интелектуалци стављали у сам врх. Није чезнуо за тим, није чезнуо ни за похвалама, није маштао о неким материјалним вредностима, већ је бескрајно развијао како свој ум, тако и своју доброту и љубав.

- Био је изузетан феномен у нашој култури - сматра Требјешанин. - Његова толеранција и благост, способност да заиста чује и саслуша људе који другачије мисле, са којима се не слаже били су важна лекција културе дијалога. Имао је високу националну свест, која никад није прелазила у национализам. Напротив. Знао је у времену екстремног национализма да каже благу реч и да га ублажи. До последњег дана сачувао је дечју и ренесансну радозналост. Неговао је опште духовне вредности и тиме оставио највећу задужбину.

Осим по богатој биографији, памтићемо га по скромности и једноставности, дубоким мислима, и начелима којих се и сам придржавао. А, у истом интервјуу за “Новости” открио је која је мисао њега посебно “изазвала”:

- Хераклит је рекао: “Људе кад умру очекује нешто што нису слутили, нити знали.”

Поклоници Јеротићеве мисли, међутим, немају дилему. Међу небројаним порукама су написали и: “Чекајте нас тамо негде, јер тамо је већ много лепше само због Вас! Нек’ Вас анђели чувају и пазе!”

фото В.Данилов

На фејсбук-налогу Задужбине Владете Јеротића, где је први пут објављена вест о смрти великог мислиоца, током целог дана реаговали су поштоваоци његовог дела: “Постоје људи који никада не умиру. Они који су нас својим делима задужили”; “Мало је један живот за њега, почивај у миру добри човече”; “Мало је рећи да је отишао великан”; “Диван човек. Мудар и племенит”, “Велики човек, понос нашег народа живеће заувек у свести”...

О ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ

- СРБИ страдају више него други народи, јер је Србија географски на лошем месту. Стално мора да балансира између Истока и Запада - говорио нам је Јеротић. - Зато се не могу прехвалити деспот Стефан Лазаревић и Ђурађ Бранковић. У најгорим временима овде на Балкану, знали су да нађу равнотежу. Били су турски вазали, али је у Србији постојала нека аутономија. Жао ми је што Ђурађ Бранковић није канонизован. Историјски извори говоре да је плакао седам дана кад је пао Цариград. Унапред је знао да ће пасти и Србија. Није хтео да једе. Само је плакао. Такви људи су ретки. Притом, Србија није велика. Познато је да већа риба гута мању, али не може све да их поједе. Морамо пронаћи начин како да нас не поједу велики.

НЕИЗБРИСИВ ТРАГ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић је у телеграму саучешћа САНУ навела да је одлазак Јеротића тужна вест за целокупну академску заједницу Србије и да је он својим преданим, дугогодишњим радом оставио неизбрисив траг у медицини, књижевности и науци, тако да ће кроз његово духовно наслеђе са нама живети вечно. Саучешћа породици и Академији упутили су и министар културе Владан Вукосављевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и председник Републике Српске Милорад Додик.

СИН РАТНИКА

МАЛО је познато да је отац Владете Јеротића, Момчило, учесник у Великом рату, један од бораца који је отворио врата слободе, на Солунском фронту. О томе је писао у својим дневничким белешкама, које су прошле године објављене захваљујући његовом сину.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

ћирилица

04.09.2018. 13:36

@Djordje - Штета је што нисте научили од њега да цените свој језик и културу. Владета Јеротић је пленио начином на који је говорио. Није се повијао према тренутним политичким и идеолошким струјама. Остао паметан, стручан, културан, веран свом народу и језику, и човечности изнад свега.

Milos

04.09.2018. 08:53

Veliki covek. Uvek mi je bilo zadovoljstvo da slusam njegova predavanja. Retko se srece da je neko istovremeno tako mudar, obrazovan i duhovan. Neka mu je vecna slava i hvala.

Tixon

04.09.2018. 09:08

Neka mu Bog podari mesto u svom carstvu večne , zlatne svetlosti . Ko će tamo od Srba , ako ne Vladeta Jerotić .

Буле

04.09.2018. 09:11

Патријарх Павле и проф. Владета Јеротић - нема даље! Крај!

Vasojevici

04.09.2018. 09:46

Vjecna vam slava, tvoj lik i djela cemo uvijek pamtiti. Vasojevici saucestvuju u bolu sa vasim bliznjima..

Чикириз

04.09.2018. 09:59

Прошло је,нажалост време Владете Јеротића! Почиње риалити,почиње задруга !

MatijaBG

04.09.2018. 10:09

Bio je melem za bolnu dušu, Sunce u mraku, veliki um, ali um kojeg je retko ko od ovog naroda slušao...neka ga Gospod primi u Carstvo svoje, a tamo mu je sigurno mesto!

Ljubica

04.09.2018. 10:13

Otisao je jedan od poslednjih velikana koje je Srbija imala! Bilo mi je veliko uzivanje gledati njegova gostovanja na TV ..citati njegove intervjue. HVALA MU STO JE POSTOJAO !!!

Никола

04.09.2018. 10:20

Велики, частан човек ! Нека му драги Бог осветљава душу.

Mile Maljkovic

04.09.2018. 10:38

Хвала Вам драги професоре на благу што сте нам оставили.

SimaBg

04.09.2018. 11:58

Bio je veliki vernik i intelektualac. Lepe godine je dočekao ali uvek je šok kad ode takav velikan i div. Ostaće da živi kroz svoja dela, knjige i mnoge ljude kojima je značio puno. Neka mu je laka zemlja

мр Предраг М.Вулетић

04.09.2018. 12:09

Нека да Бог мир племенитој души Владете Јеротића. Част ми је што сам га упознао и учио од њега .

Није Него

04.09.2018. 12:10

оде још један господин, академик, пријатељ аве Јустина, православац ... хвала драги човече и остадоше иза тебе поуке многе

Деки

04.09.2018. 12:40

Велики православац и велики интелектуалац, треба да будемо поносни што смо били његови савременици. Владета не може умрети, само се преселио на заслужено, боље место у царству Божијем! Слава му и хвала.

protiv struje

04.09.2018. 13:55

Bio je veoma pametan i inteligentan čovek, ali je trebalo da bude intelektualno smeliji, da nastoji da neke tabue dovede u pitanje, ali se on ipak opredelio da mnogo "ne talasa". Možda je doduše i mislio da je tako ispravno.

MILIDEDA

04.09.2018. 14:39

Znao sam sedeti i satima slusati COVEKA-velikim slovima jer to zasluzuje,njegova izlaganja.Citao sam neka njegova dela.Kako bilo da bilo bio je jedan poseban covek od nauke.Hvala ti Gospodine Vladeta i neka ti je laka zemlja.Tuzan sam isto danas kao i onda kad sam ispratio svog oca.Hvala ti sto si postojao.

Petrusija

04.09.2018. 22:16

Predivno bice, zaista je uvek bilo milina slusati ga. Bog neka mu podari spasenje i da nas uci i od gore