ИЗЛОЖБА 96 црно-белих фотографија "Дијего и Фрида: осмех на пола пута" отворена је у понедељак у централном холу Народне скупштине Србије. Амбасадор Мексика Марко Антонио Гарсија Бланко отворио је поставку и позвао јавност да упозна чаробну стварност јединственог пара.

- Дијего Ривера је био један од најистакнутијих представника мексичког мурализма, а Фрида Кало се истакла као творац аутобиографских слика под утицајем мексичке народне уметности - казао је мексички амбасадор. - Изложба показује диван универзум, који су скоро четврт века делили, што их чини једним од најконтроверзнијих парова у историји уметности Мексика.

Отварању изложбе, која је састављена од ауторских фотографија славних фотографа као што су Мануел Алварес Браво, Едвард Вестон или Николас Мареј, присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и представници амбасадорског кора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фрида Кало кроз очи Марије Хесе у Институту Сервантес (ВИДЕО)

У изјави, за "Новости", министар Вукосављевић је оценио да је хол Народне скупштине репрезентативно место за овакву изложбу, која је већ обишла многе светске земље.

- Обоје су значајне личности културе не само Мексика и Средње Америке него на неки начин и света. Ове фотографије из њиховог приватног и јавног живота, на којима се између осталог појављује и Лав Троцки, јесу занимљив увид у њихов живот и врло специфичну епоху, али и у страст двоје уметника. Ово је само један од финих примера сарадње у области културе између Мексика и Србије - рекао је Вукосављевић.

Блискост -Једна од фотографија са изложбе

Фотографије, које ће публика моћи да види до 14. септембра, прате различите етапе у узбурканој и занимљивој романси Дијега Ривере и Фриде Кало, али и њихово учешће у водећим друштвеним и политичким догађајима тог времена.


БЕСКОНАЧНОСТ ЉУБАВИ И МРЖЊЕ

КУСТОС изложбе Магдалена Завала Бонаћеа, наглашава да је однос Дијега Ривере и Фриде Кало био обележен бесконачношћу слагања и неслагања, љубави и мржње. Њихова уједињеност отворила је пут другачијих личних односа у првој половини 20. века у Мексику.