ОМАЖ НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ У НИШУ: Умео је да хода са истином

Д. Алихоџић

30. 08. 2018. у 20:13

ОМАЖ НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ У НИШУ: Умео је да хода са истином

Небојша Глоговац

Омаж легендарном глумцу на његов рођендан на филмским сусретима у Нишу

НА Филмским сусретима у Нишу данас је приређен дирљив омаж рано преминулом глумцу Небојши Глоговцу. Сећање на “принца нашег филма”, одржано на дан његовог рођења, почело је пројекцијом филма “Свадба” Петра Пашића, а завршило се стиховима “Небеско позориште” Светислава Марковића. Игром судбине, на исти дан, само годину раније, Глоговац је на Летњој позорници отпоздрављао публици док је примао највеће фестивалско признање Гран-при Наиса за улогу у филму “Устав Републике Хрватске”.

- Још увек немам речи којима бих могао да опишем овај губитак - није крио емоције Власта Велисављевић који је са Глоговцем глумио у његовој последњој позоришној представи “Хамлету”.

И председница жирија овогодишњих Филмских сусрета Ана Софреновић била је његова партнерка у филму “Небеска удица”, а заједно су играли и у филму “Убиство са предумишљајем”.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Сергеј Трифуновић: Пише у новинама да ти је рођендан...

- Умео је да хода са истином и то је једино што могу рећи о његовом глумачком дару. Глумац који је обележио своју епоху и време у коме је живео. Пресрећна сам што сам делила то време с њим. Ужасно ми је тешко што га нема и што не можемо да видимо његове нове улоге. Он је глумац који се дивно изразио у јако тешком времену у коме је живео - казала је Ана Софреновић.

Тихомир Станић, Ана Софреновић

О Глоговцу је гоговорио и Тихомир Станић:

- Када сам га видео у кадру давне 1993. године, сећам се да смо се сви окупили око монитора и коментарисали “види овога”. Та његова слика ме прати све ове године, и сада у његовом последњем филму “Јужни ветар” опет ми је пред очима млади момак из кадра те 1993. Вероватно ћу ту слику и тај утисак заувек имати о њему. Имао је невероватну једноставност, као природна појава, као муња, гром, пљусак, олуја - тако је његова глума била моћна. Тај посао је деловао као лак, када гледате њега у кадру.

Током омажа присетили су се да је Глоговац добио чак четири “Наисе”, највеће фестивалско признање, једног “Цара Констанина” и награду за епизодну улогу.

Власта Велисављевић
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)