СЛАВИСТИ СУ ПОДИГЛИ СВОЈ ГЛАС: Затворен конгрес посвећен словенским језицима

Јл. Б.

27. 08. 2018. у 07:30

Међународни конгрес слависта у Београду је свечано затворен, а домаћин наредног скупа, који ће се одржати 2023, биће Француска

СЛАВИСТИ СУ ПОДИГЛИ СВОЈ ГЛАС: Затворен конгрес посвећен словенским језицима

Бошко Сувајџић, Владан Вукосављевић и Љиљана Марковић / Фото Танјуг

МЕЂУНАРОДНИ конгрес слависта у Београду у недељу је свечано затворен, а домаћин наредног скупа, који ће се одржати 2023, биће Француска.

- Први пут ће Конгрес слависта бити одржан у једној несловенској земљи. То даје нови подстрек славистици, а уједно је и нова епоха у њеном развоју - рекао је досадашњи председник Међународног комитета слависта Бошко Сувајџић.

Он је подсетио да је Конгрес, са око 1.000 окупљених учесника из 43 земље, био један од најмногољуднијих, те нагласио да је изузетно задовољан научним нивоом скупа, који је био прилика да се у врло пријатељској атмосфери чују различити ставови.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Велики скуп слависта

- Сви смо пресрећни што је овај велики догађај из области културе и науке успешно одржан и што су и Београд и Србија показали да су добри домаћини. Сложићемо се да је овај конгрес био пун погодак - рекао је министар културе Владан Вукосављевић. - Слависти су подигли свој глас на начин на који се то ради у струци, научно утемељено, методолошки исправно и са новим искорацима у области славистике.

На затварању, које су наступима оплемениле Сања Вучић и Женска певачка група "Моба", уручене су и повеље захвалности министрима Владану Вукосављевићу, Младену Шарчевићу и Ивици Дачићу, председнику САНУ Владимиру Костићу, градоначелнику Београда Зорану Радојчићу, директору Библиотеке града Београда Јасмини Нинков и председнику Скупштине Вукове задужбине Миодрагу Матицком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације