Духовна обнова Призрена

Д. ЗЕЧЕВИЋ

24. 08. 2018. у 19:51

Трећи Међународни фестивал средњовековне музике "Медимус". Смотра под сводовима Цркве Светог Спаса из 14. века

Духовна обнова Призрена

Црква Светог Спаса из 14. века Фото В. Данилов

АТРИЈУМ Цркве Светог Спаса на врху призренског насеља Поткаљаја, надомак тврђаве цара Душана, угостиће овог викенда велики број уметника и љубитеља средњовековне музике. Наиме, у архаичном амбијенту овог храма, у организацији Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена, и уз помоћ Дома културе из Грачанице, биће одржан Међународни фестивал средњовековне музике "Медимус".

Према речима историчарке Александре Новаков, сараднице Друштва пријатеља манастира Светих архангела, која је као доктор наука запослена у Матици српској у Новом Саду, на трећем издању овог фестивала, поред учесника из Немачке, Словеније и других земаља, наступаће и наша позната уметница Дивна Љубојевић са својим ансамблом "Мелоди".

- Циљ Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена је духовна и културна обнова Призрена - истиче Новаков. - Подстакнуто Драганом Призренцем, једним од првих српских средњовековних музичара, Друштво организује ову манифестацију којој је циљ да представи српско и европско средњовековно музичко наслеђе, баш у граду у коме се неговала музичка култура, још од средњег века. Осим двадесетак Срба из Призрена, присуство на Фестивалу најавили су и Срби из енклава широм Косова и Метохије, као и Срби из уже Србије.Наша саговорница наглашава да је Призрен значајна туристичка дестинација и да је до сада и велики број страних туриста присуствова Фестивалу. Фестивалом се чува успомена и на царски Призрен и српску културну баштину, а атријум Цркве Светог Спаса, задужбине из 14. века, пружа сјајан амбијент за његово одржавање. Иначе, покровитељи Фестивала су Канцеларија за Косово и Метохију и Амбасада Мађарске.


ДУШАНОВ ГРАД

- ПРИЗРЕН смо одабрали јер је данас на неки начин најслободнији град на Космету, место где се може чути српски језик и где има шездесетак богослова. А познато је да је цар Душан овде често боравио, као и да је овде било више од 360 цркава - истичу организатори Фестивала, на којем је ангажовано педесетак углавном младих људи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације