АТРИЈУМ Цркве Светог Спаса на врху призренског насеља Поткаљаја, надомак тврђаве цара Душана, угостиће овог викенда велики број уметника и љубитеља средњовековне музике. Наиме, у архаичном амбијенту овог храма, у организацији Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена, и уз помоћ Дома културе из Грачанице, биће одржан Међународни фестивал средњовековне музике "Медимус".

Према речима историчарке Александре Новаков, сараднице Друштва пријатеља манастира Светих архангела, која је као доктор наука запослена у Матици српској у Новом Саду, на трећем издању овог фестивала, поред учесника из Немачке, Словеније и других земаља, наступаће и наша позната уметница Дивна Љубојевић са својим ансамблом "Мелоди".

- Циљ Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена је духовна и културна обнова Призрена - истиче Новаков. - Подстакнуто Драганом Призренцем, једним од првих српских средњовековних музичара, Друштво организује ову манифестацију којој је циљ да представи српско и европско средњовековно музичко наслеђе, баш у граду у коме се неговала музичка култура, још од средњег века. Осим двадесетак Срба из Призрена, присуство на Фестивалу најавили су и Срби из енклава широм Косова и Метохије, као и Срби из уже Србије.


Прочитајте још - Дивна Љубојевић: Сваког јутра, чим се пробудимо, имамо прилику за добро


Наша саговорница наглашава да је Призрен значајна туристичка дестинација и да је до сада и велики број страних туриста присуствова Фестивалу. Фестивалом се чува успомена и на царски Призрен и српску културну баштину, а атријум Цркве Светог Спаса, задужбине из 14. века, пружа сјајан амбијент за његово одржавање. Иначе, покровитељи Фестивала су Канцеларија за Косово и Метохију и Амбасада Мађарске.


ДУШАНОВ ГРАД

- ПРИЗРЕН смо одабрали јер је данас на неки начин најслободнији град на Космету, место где се може чути српски језик и где има шездесетак богослова. А познато је да је цар Душан овде често боравио, као и да је овде било више од 360 цркава - истичу организатори Фестивала, на којем је ангажовано педесетак углавном младих људи.