Свечана академија поводом 140 година Војног музеја

Танјуг

среда, 22. 08. 2018. у 17:02

Свечана академија поводом 140 година Војног музеја

Илустрација, Фото Н.Скендерија

У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је одржана свечана академија поводом 140 година Војног музеја
БЕОГРАД - У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је одржана свечана академија поводом 140 година Војног музеја, којој су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Поводом јубилеја, за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у области културних делатности председник Србије и врховни командант Александар Вучић одликовао је Војни музеј Сретењским орденом другог реда, који је на свечаности изасланик председника Селаковић уручио начелнику Војног музеја потпуковнику Градимиру Матићу.

Селаковић је нагласио је да та установа својим дугим трајањем и важном мисијом, заслужује пажњу, јер негујући српску војничку традицију, баштини трагове материјалне културе војног карактера на територији Србије и српског етничког простора.

"Захваљујући вредном раду и преданости својих припадника, он данас може да се похвали са више од 30.000 предмета распоређених у 12 музејских збирки, фондом од више од 100.000 фотографија, као и 15.000 наслова који се чувају у специјализованој библиотеци. Један је од најпрепознатљивијих симбола Калемегдана и Београда уопште и бројним изложбама као и учешћем на симпозијумима и стручним скуповима у земљи и иностранству, одавно је стекао своју позицију међу реномираним установама културе, како у нашој земљи тако и на светској сцени", истакао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Војном музеју отворена изложба о српско-турским ратовима

Према његовим речима, Војни музеј је архив не писаног, већ материјалног блага и заоставштине војевања на овом простору, нашег народа и наше војске, и зато није ни чудо што је био прва установа културе основана у тренутку када је Србија постала међународно призната независна држава, саопштило је Министарство одбране.

Селаковић је додао да будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости, како каже једна стара изрека, и "управо зато морамо радити на томе да Војни музеј задржи достигнут углед и трудимо се да обезбедимо што боље услове за рад и усавршавање стручног кадра ове престижне институције, као и смештај збирки". Он је поручио да је то наша обавеза и дуг према прецима, али потомцима који теј долазе.

Осврнувши се на богату историју Војног музеја, потпуковник Матић је истакао да је реч о најстаријој институцији културе у Министарству одбране и Војсци Србије. Да би Војни музеј дао већи допринос у очувању богатих војних традиција, рекао је он, мора да настави да још активније остварује културну, научно-образовну и педагошку улогу коју има у Министарству одбране и Војсци Србије.

Свечаној академији у Дому Гарде на Топчидеру присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, институција културе и многобројни гости. Војни музеј, једна од најстаријих установа културе у Републици Србији, основан је указом кнеза Милана Обреновића, на данашњи дан, пре тачно 140 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације