СЛАВИМИР Стојановић Футро, један од најбољих (не само наших) графичких дизајнера, који је прошле године објавио сликовницу "Синги Лумба и дрво чаробних оловака" ("Лагуна"), вечерас ће промовисати и свој први "прави роман" - односно, "роман у причама". Управо тако књигу "Девет" описују Футро и његов издавач Горан Стојичић из куће "Амоните", који ће вечерас у 20 часова на Ташмајдану говорити о овој књизи која нас очекује у септембру и о Стојичићевој новој збирци "Случај Данил Хармс".

Сваку од 47 прича од којих је исткан роман "Девет" илустровао је један од 47 врхунских илустратора, ликовних уметника и графичких дизајнера по Футровом избору.

Прочитајте још: Славимир Стојановић Футро: Живот и уметност крију се у - грешци

- Роман у илустрованим причама је аутобиографска, лична, тешка и искрена књига, нека врста психолошке ауторадионице која је мени у датом тренутку била неопходна, а испоставило се да има много људи који са мојим искуствима имају комплетну идентификацију - описује Стојановић причу. - Главни лик дизајнер Сава Николић, у деветој години изгуби памћење после потреса мозга, да би се избрисано сећање на првих девет година живота вратило тек тридесет година касније, када му у истом дану умре мајка и роди му се ћерка. Од тада надаље, кроз ћеркиних девет година он поново проживљава своје детињство и напокон, на крају, заједно са ћерком, пуни девет година, други пут.