ДОМАЋИ филм “Злогоње” у режији Рашка Миљковића, доживеће српску премијеру током првог фестивала “Дунав филм фест - Смедерево 2018” од 18. до 23. августа, најавили су организатори. Сценарио за ово дело потписују Марко Манојловић и Милош Кречковић, а настало је по мотивима књиге “О дугмету и срећи” Јасминке Петровић. “Злогоње” су, иначе, светску премијеру имале на филмском фестивалу у Торонту, када је филм освојио награду Жирија младих.

МОЖДА ВАС ЗАНИМА И:Смедерево: Филмска престоница на Тврђави

“Дунав фест” одвијаће се на четири локације у Смедереву и биће приказано тридесет пет филмских остварења подунавске кинематрографије.Филмови ће бити подељени у четири програмске целине: “Такмичарска селекција”, “Дунавски хитови”, “Вип Кинотека” и “Великани европске уметности” и “Тврђаве Дунава”.

Главни програм одвијаће се у Малом граду Смедеревске тврђаве, а у такмичарској селекцији биће приказано осам актуелних филмских остварења европске и подунавске кинематографије.

На репертоару су мађарски филм “Бандит”, потом немачка драма “У ходницима”, украјинско-словачко остварење “Линија”, као и филмови “Прводилац”, “Радио грамофон”, “Лимунада” и “Три дана у Квиберону”.

УЛАЗНИЦЕ ПРОДАЈА улазница за фестивал почела је на билетарници Центра за културу у Смедереву. Цена карте за такмичарски програм у Малом граду Смедеревске тврђаве је 200 динара за обе вечерње пројекције, док је за пројекције у оквиру програма “Дунавски хитови” 100 динара. Остале пројекције су бесплатне.

Филм Ашгара Фархадија “Сви знају” са Пенелопе Круз и Хавијером Бардемом, који је отворио овогодишњи Кански филмски фестивал, отвориће и новоосновану смотру подунавских земаља. Дигитално рестауриран филм Горана Паскаљевића “Варљиво лето” биће премијерно приказан на затварању манифестације у присуству аутора и екипе филма. Oба филма су ван такмичарске конкуренције.

У оквиру програма “Дунавски хитови” на пристаништу на Дунаву, под отвореним небом биће приказано пет филмова у чијој продукцији је учестовало седам држава подунавског слива.

Љубитељи домаће кинематографије имаће прилику да бесплатно гледају рестауриране верзије српских класика на Тргу Карађорђев дуд.

У Центру за културу биће приказано петнаест филмова. Програм “Тврђаве Дунава” обухватиће десет документарних филмских остварења у продукцији Филмских новости, док ће у оквиру програм “Великани европске уметности” домаћој публици премијерно бити приказано пет филмова који су посвећени најзначајнијим европским уметницима 20. века.