Потиснута критичка реч

В. В.

понедељак, 23. 07. 2018. у 21:45

Потиснута критичка реч

Гојко Божовић и Вида Огњеновић Фото: Градска библиотека Херцег Нови

Вида Огњеновић наступила на "Тргу од књиге" у Херцег Новом. Интелектуалац данас нема главну улогу у јавности

НА херцегновском "Тргу од књиге" представљен је роман Виде Огњеновић "Максимум", кроз разговор ауторке и Гојка Божовића, уредника издавачке куће "Архипелаг".

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више критичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

ГОСТУЈЕ ПИШТАЛО

ПРЕД посетиоцима Сајма књига у Херцег Новом наступио је и славни норвешки писац Ерленд Лу, кога је представила Јасна Новаков Сибиновић, извршна уредница "Геопоетике" - куће која објављује романе овог аутора. На Тргу од књиге вечерас ће гостовати Владимир Пиштало и Ранко Павићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације