На сцени античког позоришта Епидаурус на Пелопонезу синоћ је изведена премијера Аристофанове комедије "Плуто" у режији Никите Миливојевића која је изазвала овације и све симпатије публике.

Премијери представе, која је рађена у копродукцији Народног позоришта у Београду и Националног театра Грчке, присуствовали су министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министарка културе и спорта Грчке Лидија Коњорду, као и амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић.

Вукосављевић је након представе оценио да је ово пример изузетне међународне сарадње и да је успостављање овог вида аранжмана између две националне установе доказ веома плодотворних и успешних веза Србије и Грчке, саопштило је ресорно министарство.

"Оваква врста сарадње може послужити као модел за повезивање са позориштима и из других земаља", подвукао је министар изразивши задовољство због одличног пријема представе "Плуто" код грчке публике.

Представа је резултат активности Министарства културе и информисања којима се афирмише међународна сарадња и подстичу установе културе из Србије да развијају партнерске односе са својим колегама из иностранства, наводи се у саопштењу.

На величанственој сцени најакустичнијег позоришта на свету грчка глумачка екипа појачана Хаџи Ненадом Маричићем у костимима које је креирала Марина Меденица, продуцента Вука Милетића изазвала је овације и побрала све симпатије публике. Ова прва званична копродукција биће извођена широм Грчке, док се београдска премијера очекује крајем септембра.

Министар Вукосављевић се пред почетак представе "Плуто" састао са својом грчком колегиницом са којом је размотрио могућности за унапређење већ одличне сарадње између две земље у области савременог стваралаштва и заштите културног наслеђа.

Српски министар и Лидија Коњорду су се сложили да је потребно интензивирати везе између Народног музеја у Београду са националним музејима у Грчкој и констатовали да би гостовање изложби из Музеја Акропоља и солунског Музеја у Народном музеју у Београду био један о важних корака у овој сарадњи.

Владан Вукосављевић и Лидија Коњорду / Фото Танјуг

Истакли су да посебну пажњу треба посветити сарадњи експерата из области културног наслеђа акцентујући грчко искуство у управљању архелошким локалитететима који се сматрају светским примерима добре праксе.

Сегмент разговора био је посвећен и интензивирању сарадње у области преводилаштва и издаваштва, са посебним освртом на учешће на сајмовима књига у Београду и Солуну, наводи се у саопштењу.