МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ “БОЉШОЈ”: Класика на Мећавнику

Н. ЈАНКОВИЋ

субота, 14. 07. 2018. у 10:41

МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ “БОЉШОЈ”: Класика на Мећавнику

Млади уметници из три државе на Мокрој Гори Фото: Промо

На Мокрој гори почиње шести музички фестивал "Бољшој". На отварању Константин Костјуков и Немања Радуловић

ШЕСТИ Фестивал класичне музике "Бољшој" биће отворен у суботу вече на Мокрој Гори ревијалним наступима балетског првака Константина Костјукова и прослављеног виoлинисте Немање Радуловића. Током наредна четири дана млади музичари из Србије, Републике Српске и Русије такмичиће се у вештини извођења руских класичних композиција, у две старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година.

Мећавник ће и ове године, уз младе таленте из три државе, угостити и реномиране уметнике. Осим Радуловића и Костјукова, публика на Мокрој Гори уживаће у наступима виолиниста Јулијана Рахлина и Романа Симовића, и гитариста Герија Лукаса и Влатка Стефановског.

- Овог пута имамо већи број гостију из светског врха музичке сцене. Вероватно је то једини фестивал у свету који се, својом тако великом концентрацијом добрих аутора и идејом да се управо та искуства размене са младима, одржава у посебно лепом амбијенту - рекао је оснивач Емир Кустурица, најављујући фестивал.

Прочитајте још - Кустурица: Фатализам капитализма

Другог фестивалског дана, поред такмичарског програма, као посебни гости фестивала наступиће виолончелиста Драган Ђорђевић и Велики оркестар Школе за музичке таленте Ћуприја. Увод у овај концерт биће наступ чувеног Герија Лукаса. Амерички гитариста, који је наступао са водећим светским џез и рок музичарима, својим јединственим стилом озвучиће неми филм "Шаховска грозница" Всеволода Пудовкина.

Прочитајте још - Емир Кустурица: Србе не сме да изједа наметнута кривица

Почетак следеће седмице биће у знаку Руске вечери - на сцену ће изаћи пијанисти Марија Андрејевна и Јуриј Розум, виолинисткиња Јана Јаковљевић у клавирској пратњи Укија Оваскаинена, а Денис Мацујев ће наступити са Симфонијским оркестром "Бољшој".

У уторак, последњег фестивалског дана, посетиоце очекује још један врхунски концерт: славни виолиниста Јулијан Рахлин наступиће са гудачким секстетом оформљеним само за ову прилику. Поред Рахлина, на сцени ће се наћи Роман Симовић (виолина), Сара Мекелрејви (виола), Милена Симовић (виола), Борис Андријанов (виолончело) и Драган Ђорђевић (виолончело).

Немања Радуловић, Фото: З. Јовановић

Као специјално изненађење за учеснике фестивала, као и посетиоце Мећавника, последње вечери фестивала, 17. јула, концерт ће одржати "Влатко Стефановски трио".

У такмичарском делу фестивала, за престижне награде надметаће се 29 учесника, студената из три државе, а мајсторске радионице саставни су део "Бољшоја".

Фестивал "Бољшој" је заједнички пројекат познатог српског режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт".

СИМОВИЋ НА БИС

ЗА крај класичног дела фестивала, један од најбољих виолиниста своје генерације, Роман Симовић, концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра и чест гост водећих светских сцена, наступиће уз Симфонијски оркестар "Бољшој" под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације