ДОК радови на изградњи будућег маркета Компаније "Лидл" у Параћину, у насељу Глождак, теку према плану, на делу плаца у њиховом власништву, површине око 500 квадрата, петнаестак радника и неколико археолога почели су ископавања новооткривеног археолошког налазишта. Претпоставља се да се на том месту налазе остаци некрополе из бронзаног доба, из периода од 1500. до 1000. године пре наше ере, културе познате под стручним називом Параћинска група.

Српски археолози су помно пратили изградњу новог маркета с обзиром на близину локалитета Глождак, на коме су шездесетих година откривени трагови културе из периода бронзаног доба.

- Приликом обиласка терена са колегама из Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, пронашли смо остатке материјалне културе на градилишту. Обавестили смо "Лидл", договорили се да они наставе да раде у једном делу парцеле, а да ми у другом делу извршимо заштитна ископавања како бисмо установили шта се овде налази. Готово смо уверени да је овде била некропола бронзанодопска, када су покојници спаљивани и сахрањивани у урнама - наводи археолог Завичајног музеја Параћин Бранислав Стојановић.

Прочитајте још - Средњовековна Србија живи у "Крстовграду"

Археолошка ископавања на овој локацији потрајаће месец дана, а јавности ће потом бити презентовани резултати, тим пре јер се поклапају са учешћем параћинског Завичајног музеја у међународном пројекту за који су му одобрена средства. Заштитне радове финансира "Лидл" према Закону о културним добрима.

НАСЕЉЕ СА ДРУГЕ СТРАНЕ РЕКЕ

СТРУЧЊАЦИ тврде да се некадашње насеље налазило са друге стране реке Црнице, а да је на плацу маркета било гробље. Према речима археолога Весне Вучковић, откривени културни слој дебео је бар један метар, а сем фрагмената керамике, нађени су остаци гара и црвене запечене земље, као и материјала из бронзаног и античког доба.

- То је скоро исти садржај као из некрополе Глождак, где је пронађена такозвана Параћинска културна група. Очекујемо да је и ово налазиште део велике некрополе која је данас, већим делом, под кућама, па не може да се истражи на коликом је простору - каже Вучковићева.