Шекспир на прстима

В. В. С.

четвртак, 12. 07. 2018. у 08:28

Шекспир на прстима
Интернационална ревија плесног театра у знаку енглеског барда

ПРВИ интернационални фестивал плесног театра - Тиват 2018, отворила је синоћ чувена "Кибуц денс компанија" из Тел Авива, са представом "Мајчино млеко" (на слици), у кореографији Рамија Бера.

"Кибуц денс компанија" спада у једну од најбољих плесних трупа у свету, а публика ће бити у прилици да види прави играчки спектакл. На фестивалском програму је и плесна представа "Магбет" (рађена у копродукцији Центра за културу Тиват и Битеф театра), а биће изведена и представа за децу и младе "Пепељуга", у кореографији Уне Ђуричић, Хелене Ћелап и Ање Милосвљевић.

Нова плесна копродукција Центра за културу Тиват и Битеф театра "Сан летње ноћи", у кореографији Исидоре Станишић и извођењу "Битеф денс компаније", имаће премијеру 23. јула. Ауторка се кроз виртуозан покрет играча, на духовит и луцидан начин бави темом љубави, снова и људске имагинације у постхуманом друштву будућности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ризница културног богатства

Представа рефлектује кроз покрет, Шекспирову мисао "шта је човек до магарац, ако покушава да разреши своје снове".

Фестивал ће имати и едукативни сегмент, плесни семинар који ће водити реномирани балетски педагози: класичан балет предаваће примабалерина Ашхен Атаљанц из Београда, а савремену игру Ришел Веилс из Холандије, који је каријеру градио у чувеној "НДТ компанији".

- Желимо да кроз продукције, представе и семинаре, створимо регионалну платформу за развој и усавршавање младих играча, али и охрабримо и ојачамо црногорску плесну сцену. Са друге стране, ово је одлична прилика да се домаћој публици и туристима из иностранства, кроз универзални језик покрета, омогући квалитетна и разноврсна културна понуда - истиче Јелена Кајго, директор "Битеф денс компаније".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације