ДОБИТНИК награде "Мома Димић" за 2016/2017. годину је писац Горан Гоцић, коме је ово признање за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, донео роман "Последња станица Британија". Жири којем је председавао професор др Јован Делић, а у коме су били и Јасмина Нинков, Сања Милић, др Слађана Илић и Живка Маричић, закључио је да ово дело, осим високих естетских домета, карактерише и сасвим објективан, критички осврт на тековине "модерног" Запада: (не)емпатичност према припадницима других култура, самодовољност, надменост, заробљеност у сопствену стварност, лажност демократичности, а заправо духовну декаденцију те културе.

Гоцић не крије радост што га је утисак да је "Последња станица Британија" прошла апсолутно незапажено ("упркос великом издавачу, минулом раду репутације и најбољој медијској кампањи коју је икад имао") - ипак преварио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горан Гоцић: Личимо на сиромашка који очекује помоћ Бога или ЕУ

- Вест о награди "Мома Димић" ме је затекла у тиховању. Свако признање је добродошло јер скреће пажњу читалаца на један наслов у великој понуди других, а ова ми је нарочито драга јер носи име једног песника и путника, што су и јунаци "Последње станице Британије". Њиховим речима, "племићи у гладовању, шампиони немаштине, претенденти на титулу држављана; господари несанице, подвижници маргине, свечани одбор за испраћај социјализма; чувари језика, љубавници у апстинирању, водичи кроз рупе у систему; љубитељи матрикса, плесачи за призивање кише, официјелни жири за најразблуднију Енглескињу; жетеоци кратких снова, финансијери војних интервенција - речју, учесници историје“ - каже, за "Новости", Гоцић и додаје: "Коме смо то ми могли позавидети? Држављанима? Богаташима? Признатим уметницима? Племићима? Грађанима првог реда? Добитницима великих награда? Ако нас је емигрантско искуство ичему научило, онда је то поука да смо свемогући, да смо незаустављиви, да смо безгранични."

УРУЧЕЊЕ

НАГРАДУ "Мома Димић" су установили Библиотека града Београда и Градска општина Сопот. Свечано уручење награде биће у четвртак, 12. јула, у 18 сати, у порти цркве Неменикуће, у оквиру манифестације "Дани Милована Видаковића".