ВИШЕ од стотину пројекција, гостовање добитника награде "Александар Лифка" Радета Шербеџије и Брајана Кокса, као и програм посвећен стогодишњици рођења Ингмара Бергмана, обележиће јубиларни 25. Фестивал европског филма Палић, који ће се одржати од 14. до 20. јула у Суботици.

У главном програму биће приказано 14 остварења, од тога два ван конкуренције, а према речима селектора Ненада Дукића, реч је разноврсној и ангажованој селекцији.

- Разноврсност се не огледа само у редитељским поступцима и одабиру тема него и присуству различитих кинематографија - рекао је Дукић. - Аутори осећају одговорност и потребу да говоре о важним темама и проблемима са којима се суочава европско друштво, као што су мигрантска криза, социјална, па и криза вредности.

На отварању ће ван конкуренције бити приказан италијански филм "Срећан као Лазаро" Алиће Рорвахер, награђен за најбољи сценарио у Кану, док ће на затварању публика гледати, такође ван конкуренције, добитника Златног медведа Берлинала, "Не додируј ме" румунске редитељке Адине Пинтилије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ангажована слика Европе

У такмичарској селекцији биће приказани филмови "Styx" Волфрама Фишера, "Девојка" Лукаса Донта, "Кристал" Дарје Зук, "Некретнине" Аксела Петерсена, "Година мајмуна" Владимира Блазевског, "Кармен и Лола" Аранче Ећеварије, "У рату" Стефана Бриза (Француска), "Граница" Алија Абасија, "Утеја - 22. јул" Ерика Попеа, "Кртица" Расмуса Клостера Броа, "Генесис" Арпада Богдана, "Транзит" Кристијана Пецолда.

- Ове године имаћемо богатију селекцију документарног филма, а приказаћемо и краткометражна остварења. Тако ће целокупан програм фестивала, подељен у 12 селекција, обухватити 70 дугометражних и више од 30 краткометражних филмова - казао је програмски директор фестивала Мирослав Могоровић.

Срећан као Лазаро“

КОНЦЕРТ ШЕРБЕЏИЈЕ

ОСИМ филмског програма, 15. јула у 22 сата у Народном позоришту у Суботици концерт ће одржати глумац Раде Шербеџија и група "Западни колодвор", док ће холивудски глумац Брајан Кокс у понедељак, 16. јула, разговарати са посетиоцима. У програму су и радионица филмске критике, филмска школа за 20 полазника из Суботице и Сегедина, као и изложба посвећена Милени Дравић која ће бити отворена 17. јула.