Ризница културног богатства

В.В.С.

09. 07. 2018. у 18:26

Ризница културног богатства

Фото И. Маринковић

Премијерка Ана Брнабић отворила Светски конгрес за позоришна истраживања

НАДАМ се да ће вам овај конгрес омогућити да видите Београд и Србију онако како их ми увек видимо: као живу, мултикултуралну земљу на раскрсници Истока и Запада, као ризницу културног богатства и баштине - поручила је у понедељак премијерка Ана Брнабић на свечаном отварању Светског конгреса Међународне федерације за позоришна истраживања (чији је, иначе, покровитељ) са Велике сцене Народног позоришта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић са Тасовцем: Културно наслеђе није ствар само прошлости, већ и будућности

У име Владе Србије, премијерка Брнабић, пожелела је добродошлицу за више од хиљаду професионалаца, теоретичара и практичара позоришних и извођачких уметности из целог света:

- Србија има дугогодишњу позоришну традицију којом се поносимо. Стога нам организовање овог престижног конгреса пружа прилику да покажемо наше уметнике и њихове креативне радове глобалној публици и да се укључимо у стимулативне разговоре са представницима разних култура и са различитим гледиштима - истакла је Брнабићева, позивајући госте и да посете 52. Битеф, Музеј савремене уметности, Народни музеј, као и фестивал "Егзит".

Конгрес се (до 13. јула) одржава у организацији Факултета драмских уметности, а проф. Ивана Вујић, председница ИО Светског конгреса (IFTR) у Београду, подсетила је да су овим јединственим догађајем "наши снови постали реалност", важни за "театар који истражује анатомију људске душе", док је декан ФДУ Милош Павловић говорио о седам деценија факултета, на коме се "не само образују, већ креативно охрабрују будући уметници".

О раду и развоју Светског конгреса Међународне федерације за позоришна истраживања, као "заједници филантропа, различитих уметника и нација", казивала је његова председница Џин Грејем Џоунс (професорка Универзитета у Калифорнији), уз све похвале београдским организаторима овог догађаја "с пуно шарма".

После свечаног отварања, прво (од четири предавања) одржао је Горан Стефановски, драмски писац из Македоније.


БЕЗ ПРЕВОДА

У НАЦИОНАЛНОМ театру, комплетан догађај протицао је у обраћању домаћина на енглеском (без превода на српски), а прву и једину реченицу на нашем језику изговорила је гошћа из САД:

- Добродошли сви у Београд - поручила је Џин Грејем Џоунс, публици у препуној сали Народног позоришта и потом наставила излагање на енглеском језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације