Васко Попа Бојани Стојановић Пантовић

В. Н.

уторак, 26. 06. 2018. у 21:30

Васко Попа Бојани Стојановић Пантовић

Бојана Стојановић Пантовић Фото Зоран Јовановић

Угледна награда песникињи припала за поетску збирку "У обручу"

ДОБИТНИЦА угледне награде "Васко Попа" је Бојана Стојановић Пантовић, која је овенчавши се тим престижним признањем за поетску збирку "У обручу", постала друга дама у низу од 24 награђена песника.

Ову одлуку петочланог жирија обзнанио је у уторак у Француској 7 Јован Зивлак, председавајући жирија у коме су били и Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден и Славомир Гвозденовић. Они су међу чак 70 наслова који репрезентују сложену прошлогодишњу песничку продукцију, у ужи избор уврстили седам песничких књига. Да награду понесе збирка Бојане Стојановић Пантовић одлучила су три гласа чланова жирија, у односу на два која су припала књизи Братислава Р. Милановића.

Добитница је универзитетски професор и угледни књижевни критичар, која поезију осећа као своју судбину те је, по речима Зивлака, прешла са позиције њеног коментатора у позицију писца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Без пара за "Попу"?

- Песме Бојане Пантовић су писане у слободном стиху, најчешће строфички организоване од три до пет стихова, има и песама у прози, које се битно не резликују ни ритмички ни по тону од већег дела ове збирке - стоји у образложењу.

"Васко Попа" уручује се на дан песниковог рођења, 29. јуна, награду додељује Агенција Ђорђевић, а састоји се од Повеље с Попиним ликом (рад академског сликара Милана Блануше) и новчаног износа (дародавци су Град Вршац и "Сензал капитал").

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

boca

27.06.2018. 10:46

Mislim da bi trebalo odvojiti konceptualnu poeziju nedarovitih od poezije, zamislite u prošlosti Petra Džadžića da sa svojim pesmama ispred Raičkovića, Desanke, Miljkovića odnosi nagrade. Književni kritičari i univerzitetski profesori po modelu anglosaksonske konceptualne " umetnosti " postadoše sve i pesnici i kritičari i izdavači i urednici. Nagrade se dodeljuju za sklepane intelektualističke zbirke pesama danas...A daroviti pesnici danas nikome nisu potrebni osim pravoj poeziji samoj...