ДАНАС се често каже како нема рата док не удари брат на брата, а споменик који ће на Видовдан бити отворен у Андрићграду, треба да сведочи управо о супротном, о томе да суседи на овом нашем простору могу да се међусобно помажу. Видовдански дани ове године ће зато отпочети откривањем обележја браћи Соколовић - Мехмед-паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије - открива за "Новости", наш прослављени редитељ Емир Кустурица, директор Андрићграда.

Прочитајте још: Емир Кустурица за “Новости”: Србе вековима шиба латинска неправда

- Обнову Пећке патријаршије Свети Макарије не би могао да почне да није имао помоћ Мехмед-паше Соколовића, са којим је био у крвном сродству - наставља Кустурица. - Идеја овог споменика је да покаже нешто потпуно супротно од онога што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака, често злоупотребљавале велике силе, хушкајући нас на ратове. Желели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примере.

Да подсетимо, управо je турски везир, који је као дечак због данка у крви одведен у Цариград, а потицао је из исте породице Соколовић, пореклом из околине Пиве, помогао српском патријараху да успешно оконча дугогодишњу борбу да се у Пећ врати средиште наше цркве, које је дуго било на простору под управом Охридске архиепискпије. Захваљујући моћи братства Соколовића, султановим бератом из 1557. обновљена је патријаршија. Макарије је добио исте повластице као и цариградски патријарх, па је постао духовни и световни поглавар свога народа - етнарх или милетбаша.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи, уз обележја Андрићу и Његошу, у овом јединственом вишеградском културном центру, на ушћу Рзава у Дрину, дело је вајара из Смедерева Зорана Кузмановића, чија скулптура Гаврила Принципа је постављена у Београду.

Емир Кустурица

- Од 28. јуна, те две људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед-паша и Свети Макарије, стајаће на улазу у Андрићград - додаје саговорник.

Прочитајте још: Мехмед-паша Соколовић подигао Србе из пепела

На Видивданској свечаности беседиће академик Матија Бећковић, а споменик ће отворити председник Републике Српске Милорад Додик. Традиционално биће одржани и многобројних културни програми, позоришни и музички - од гудача до хармонике, закључује Кустурица.

НАУЧНИ СКУП

ОВОГОДИШЊИ Видовдански дани, према речима Емира Кустурице, биће у знаку завршетка Првог светског рата. Тако ће већ 29. јуна у Историјском институту Андрићграда, на семинару посвећеном овој теми, учествовати стручњаци из Америке, Енглеске и Русије.