Шездесет осма у Студенту

М. А. К.

18. 06. 2018. у 11:28

Шездесет осма у Студенту
Изложба у Галерији науке и технике САНУ поводом пет деценија од студентских протеста на Београдском универзитету. До петка трибине на којима ће говорити учесници и сведоци

ПОВОДОМ пет деценија од студентских протеста на Београдском универзитету, у Галерији науке и технике САНУ, вечерас у 18 часова биће отворена излоба "Шездесет осма у 'Студенту'", коју ће до петка пратити трибине на којима ће говорити учесници и сведоци ових већ историјских збивања.

Разумевање студентских протеста и околности које су до њих довеле, незаменљиво је без прелиставање бројева "Студента" из 1968, јер је овај лист студената БУ непосредно сведочио о збивањима током демонстрација и штрајка. Изложба карактеристичних страница, текстова, наслова из тих издања "Студента" показује интелектуалну снагу генерације, њен слободарски дух, обавештеност о међународним приликама, повезаност са студентским покретима у свету, критичност према стању на универзитету, отвореност за сарадњу професора као аутора... На првој трибини која ће бити одржана сутра, а чија је тема "Шта је остало од шездесет осме - где су данас шездесетосмаши" говориће Драгољуб Мићуновић, Ђорђе Малавразић, Станко Црнобрња, Томислав Петернек.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нада Поповић Перишић: Више волимо ''бочне ударце'' него наш успех

Учесници трибине у среду су Љубиша Ристић, Ђорђије Ускоковић, Миливоје Мајсторовић, Бранка Оташевић, Сања Радовић, док ће о одјецима шездесет осме у уметности, у четвртак, разговарати Милан Влајчић, Милена Шешић Драгићевић, Александар Мандић, Мића Милошевић и Срђан Вучинић. Завршна трибина у петак носи наслов "Студентски покрет у свету 68", а њени учесници су Триво Инђић и Вукашин Павловић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације