УГОВОР о суфинансирању текућих расхода и издатака у 2018. години између Министарства културе и информисања и Фондације "Задужбина Доситеј Обрадовић", односно Вукове задужбине, потписан је данас у просторијама Министарства. Уговоре су потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, управница Фондације "Задужбина Доситеј Обрадовић" Мирјана Драгаш и управник Вукове задужбине Љубомир Милутиновић.

- Министарство је одлучило да изађе у сусрет јасним потребама финансијске помоћи Вуковој и Доситејевој задужбини. Износ који ћемо определити до краја године за Задужбину "Доситеј Обрадовић" је око 610.000 динара, а за Вукову је мало већи и прелази 730.000 динара - рекао је министар Вукосављевић. - Правни основ за овакву одлуку јесте члан 77 Закона о култури, којим је прописано да држава може да суфинансира текуће расходе установа и других субјеката у култури који се не финансирају редовно из буџета. Исти овај метод Министарство је применило када је реч о суфинансирању Задужбине Илије М. Коларца. Захваљујући тој помоћи "Коларац" је стао на стабилне ноге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧУВАРИ ЈЕЗИКА: Обележене три деценије рада Вукове задужбине


Министар Вукосављевић је оценио да ово нису велика средства, али да је у области културе сваки динар значајан, као и да ће у следећој години, у складу са буџетом за културу, размотрити суфинансирање још неких задужбина. Вукосављевић је нагласио и да је Српска књижевна задруга такође у финансијским тешкоћама, због чега је Министарство предложило измену Закона о Српској књижевној задрузи како би и та установа ускоро добила неопходну помоћ.


Мирјанa Драгаш


НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС

УПРАВНИЦА Задужбине "Доситеј Обрадовић" Мирјана Драгаш је истакла да су свесни тога да обављају задатак од националног интереса, а да ово доживљавају као велику пажњу државе, односно наставак опредељења Владе Србије за подстицање очувања националних вредности и интереса.


Љубомир Милутиновић