БАЈЧА је проповедао глуму која далеко надмашује обичне појмове о глуми. Сматрао је да глумац треба да светли у тами, као свећа која горећи даје пламен и таму претвара у светло. У томе је он био близак неким постулатима религије, пре свега хришћанства, које је искрено исповедао. Није нимало чудно што су неки од његових студената пошли путем апсолутне религије и што су стубови нечега што није глума већ нечега што јесте истина којој је Бајчетић тежио. Наше дружење траје 65 година, тешко ми је да кажем било какав поздрав који би значио растанак. Остајемо заједно, Бајчо, брате мој.

Прочитајте још: Преминуо професор глуме Предраг Бајчетић

Овим речима се од великог редитеља и легендарног професора глуме на ФДУ, Предрага Бајчетића опростио позоришни редитељ Дејан Мијач, на комеморацији на Факултету драмских уметности. Бројни пријатељи, колеге и бивши студенти испунили су салу ФДУ да би се у тишини, уз понеки јецај и сузу, опростили од Бајчетића, који се глумачком педагогијом бавио од 1956. до 2001. године.

Један од Бајчетићевих студената био је и Ненад Јездић који је у емотивном говору евоцирао успомене на први сусрет, догодовштине са Академије, али и последњи разговор крај болничке постеље.

- До осамнаесте нисам имао узор. Ви сте мој узор. Свима сте нам као отац. Ви нисте имали своју децу, али остављате пуно кћери и синова. Огромна и дугачка суза слива му се низ лице, пратим сузу и видим жилу куцавицу на његовом врату. Жила је продужетак његовог срца. Жила игра. Дисање се успорава, излазим на терасу. Долази његов цимер и каже мислим да професор више није са нама. Неко припаљује свећу. Све потом делује као његова режија, идеја и воља. Делује као велико финале неког хришћанског комада - препричао је Јездић.

Прочитајте још: ПРЕМИЈЕРА НА ФАКУЛТЕТУ ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ: Бјелац у студентском хорору (ФОТО)

Од Бајчетића су се опростили и професорка ФДУ Биљана Машић, која је приметила да је "Бајча био свештеник свог позива", затим писаним путем професор Петар Марјановић, списатељица и драматуршкиња Ивана Димић, која је рекла да ју је на растанку "привилеговао неустрашивим спокојем", глумице Љиљана Драгутиновић, Катарина Радивојевић и Марија Вицковић, као и Слободан Бештић, који се присетио да му је Бајчетић још на првом часу рекао како је "глума пакао, а он ђаво који ће кроз тај пакао да нас спроведе".

Сахрана ће бити обављена данас на Новом гробљу у 12.30.КЛАСА СЕ ОПРОСТИЛА ПЕСМОМ

ПОСЛЕДЊА класа Бајчетићевих студената, међу којима су били Слобода Мићаловић, Катарина Радивојевић, Марија Вицковић, Милош Влалукин, Бранислав Томашевић, Зорана Бечић, Ненад Хаџи Маричић, Ана Франић, Милош Анђелковић, Леана Вучковић и Миодраг Фишековић, хорски отпеваном песмом "Ој, горо" из представе "Комедијаши" се на крају комеморације опростила од цењеног професора.