ТРИЈУМФ ЈАМИ ДИСТРИКТА: Доделом престижних признања завршено 63. Стеријино позорје у Новом Саду

Ј. СИМИЋ

недеља, 03. 06. 2018. у 12:55

ТРИЈУМФ ЈАМИ ДИСТРИКТА: Доделом престижних признања завршено 63. Стеријино позорје у Новом Саду

Фото Д. Дозет

Остварењу у режији Кокана Младеновића припало седам "Стеријиних" награда

ПРЕДСТАВА "Јами дистрикт" редитеља Кокана Младеновића, у продукцији Битеф театра Београд, Центра за културу Тиват, Фестивала МАСЗК Сегедин и Think Tank studia Нови Сад, тријумфовала је на 63. Стеријином позорју, освојивши седам "Стеријиних" награда - за најбољу представу, режију и текст, костим, као и три глумачке награде.

Поред признања за најбоље од девет изведених остварења у такмичарској селекцији по одабиру селектора Бошка Милина, представа "Јами дистрикт" добила је и Стеријину награду за текст савремене драме Милене Богавац. Обе одлуке донете су већином гласова жирија.

Једногласном одлуком, пак, жири у саставу: Маја Мирковић, костимографкиња и председница, Тања Шљивар, драмска списатељица, Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица, Ксенија Крнајски, редитељка, и глумац Новак Билбија, Стеријину награду за режију доделио је Младеновићу.

Већином гласова, Стеријине награде за најбоља глумачка остварења додељена су: Јелени Граовац и Нини Нешковић за улоге у представи "Јами дистрикт", Бојану Жировићу за улогу у комаду "Царство небеско - епика балканика" Народног позоришта Београд и Битеф театара и Бојани Зечевић за улогу Емилије у представи "... И остали" (Установа културе "Вук Стефановић Караџић", Београд и Мерлинка фестивала).

ПРОМЕЊЕН ПРАВИЛНИК УЗ задовољство квалитетом селекције фестивала који је ове године од 26. маја до синоћ посетило око 10.000 гледалаца, директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић рекао је, за "Новости", да се овога пута није могао поновити прошлогодишњи "инцидент" да жири не додели ниједну Стеријину награду. Промењен је, у међувремену, правилник, који жири обавезује да додели признања.

Стеријина награда за сценографију већином гласова жирија припала је Драгани Пурковић Мацан за представу "Швајцарска" Народног позоришта Републике Српске Бањалука, док је за костимографско остварење већином гласова награђена Ивана Несторовић ("Јами дистрикт").

Најбољом оригиналном сценском музиком, већином гласова, проглашена је Кармина Шилец за "Царство небеско - епика балканика". Награда за сценски покрет једногласно је додељена Грегору Луштеку за исту представу. Овом остварењу Народног позоришта Београд и Битеф театра додељена је и Стеријина награда за драматургију - Матицу Старини.

Награда за најбољу младу глумицу, коју додељује Фонд "Дара Даринка Чаленић", једногласно је отишла у руке Исидоре Симијоновић за улогу у представи "Јами дистрикт". Најбољим младим глумцем, већином гласова, проглашен је Никола Шурбановић за лик Петра у представи "...И остали".

Стеријина награда Округлог стола критике за најбољу представу, која од ове године носи име "Дејан Пенчић Пољански", припада остварењу "Царство небеско". Награда листа "Дневник" припала је словеначком редитељу Јернеју Лоренцију за режију представе "Царство небеско - епика балканика", док су наградом продуцентске куће Scomediasco за епизоду једногласно награђени Милка Брђанин за улогу Комшинице у представи "Швајцарска" и Игор Боројевић за улогу Рајка у представи "Сведобро" (Народно позориште Ужице).

Представа "Јами дистрикт"


Највиша признања Стеријиног позорја за нарочите заслуге на унапређењу домаће позоришне уметности и културе додељене су Ренати Улмански и Предрагу Ејдусу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације