ВЕСТ о смрти Предрага Бајчетића (85), нашег великог редитеља и редовног професора глуме на ФДУ - дубоко је потресла све његове бивше студенте, колеге и пријатеље. Иако тешко болестан, стварао је до последњег дана, али није дочекао да његове две књиге изађу из штампе...

- Нажалост, ја сам један од ретких који их је прочитао. Писао је о свему. О позоришту, а позориште је све - каже, за "Новости", Дејан Мијач. - Друговали смо од 1952. године, више од шест деценија. Имао је своје принципе, али није био крут. Благ, отворен, изузетан човек. Старост и болест нису га спречавали у раду, великом знању. Још нисмо свесни шта смо с њим изгубили. Тек кад се буду прочитале књиге, наслутиће се о каквој је громади реч.

Од 1964. испратио је многе генерације данас сјајних глумаца. У једној од њих стасали су Горица Поповић, Тања Бошковић, Љиљана Драгутиновић, Радмила Живковић, Јелица Сретеновић, Милан Штрљић, Бранко Јеринић, Миралем Зупчевић, Азра Ченгић.

- Свима нам је био много више од професора. Позивали смо га на премијере, одлазили на рођендане, питали за савет. А његови савети су били оштри и, углавном, тачни - истиче Горица Поповић. - Научио нас је да поштујемо глумачки позив, да пуно читамо и образујемо се. Последњи је из те велике професорске четворке, са Миленком Маричићем, Миланом Дедићем и Огњенком Милићевић... Луцидан и духовит, блиставог и чистог ума до последњег даха. Није био сам у болести, редовно су га посећивали студенти свих класа.

Глумица Слобода Мићаловић Ћетковић опростила се од Бајчетића на друштвеној мрежи "Инстаграм" уз фотографију испод које је написала:


- Са анђелима путујте драги професоре... Хвала вам на свему.

Глумица Љиљана Драгутиновић открива да му је у једном од последњих сусрета рекла да јој је, пре свега, био учитељ:

- Тако младе и луде, формирао нас је као личности. Свако од нас имао је посебан, понекад и незгодан карактер, али он је умео да га савлада и обликује. Веома широког образовања, надограђивао је наше личности и глумачку интелигенцију. Уз предавања, учио нас је свему - дикцији, сценском покрету, техници гласа. Мислим да бољег професора није било.

Из генерације у генерацију, калили су се са професором Бајчетићем неки од најбољих глумаца наше сцене: Светлана Бојковић, Петар Божовић, Бранко Милићевић, Ненад Јездић, Слободан Бештић, Исидора Минић, Милица Михајловић, Катарина Жутић, Растко Лупуловић, Марија Вицковић, Ана Франић, Слобода Мићаловић, Катарина Радивојевић, Ненад Маричић, Александар Срећковић, Бранислав Томашевић...

Комеморација ће бити одржана у понедељак у 12 сати на ФДУ, а сахрана је у уторак на Новом гробљу у Београду, у 12.30, у породичној гробници.


ВУКОСАВЉЕВИЋ: ОСТАЋЕ И ДАЉЕ ПРИСУТАН

МИНИСТАР културе Владан Вукосављевић у четвртак је упутио телеграм саучешћа породици Предрага Бајчетића:

"Као редитељ стасавао је уз легендарна имена послератне театарске режије, свој траг оставио је и као филмски редитељ, али је највећи део свог животног века провео свестрано формирајући генерације наших најбољих глумаца. Био је уважен као зналац уметности којој је посветио живот. Кроз глумачка остварења и сећања његових студената професор Бајчетић остаће и даље дуго присутан".ХВАЛА, ПРОФЕСОРЕ

ОД професора Бајчетића опростили су се на "Инстаграму" неки од његових бивших студента. Тако је уз фотографију своје класе Ана Франић написала: "Бајчини сведоци, крајем прошлог века или ода једној младости. Збогом, драги професоре, и хвала на свему. Тугујемо". Сличним речима огласио се и Гордан Кичић: "Професоре, била је привилегија бити ваш студент..."