У препуној свечаној сали Вукове задужбине у среду су, 28. пут, уручене престижне награде ове културне институције: за уметност - Михаилу Ђоковићу Тикалу (1941), за изложбу у галерији "Лазар Возаревић" у Сремској Митровици, а за науку - Борису Милосављевићу за књигу "Слободан Јовановић: теорија", у издању Балканолошког института САНУ.

Прочитајте још:ЧУВАРИ ЈЕЗИКА: Обележене три деценије рада Вукове задужбине

У одбору за уметност били су: Светислав Божић, Рада Ђуричин, Милан Стојков, Мирољуб Тодоровић, Бранко Златковић, Ђорђе Малавразић, Ђоко Стојичић, Саша Миленић и Драшко Ређеп (председник), који је рекао:

- Нема никакве сумње да је Тикало онај наш репрезентативни сликар који безмало пола века своју поетику тајне оваплоћује у неприкосновено особени предео. Однегован песнички знак овог веома популарног и у нашим размерама најскупљег, елитног сликара омогућио је неуобичајено складно сазвучје. Његовој стваралачкој авантури зацело би се обрадовао и Вук Стефановић Караџић: тајни вилајет наших маштарија, нашег веродостојног кода. Тикало трага за бојом Србије, а призори света и полумрака, тако симболични, и тако истовремени, обележавају читаву једну епоху фигуративне обнове наше ликовности.

Прочитајте још: Зборник САНУ: Путоказ ка нашој духовности

О признању за науку одлучивао је одбор у саставу: Нада Милошевић Ђорђевић, Динко Давидов, Предраг Пипер, Бошко Сувајџић и Слободан Грубачић (председник), који је истакао:

Чланови жирија читају образложење

- Књига Бориса Милосављевића показује сврху и смисао оваквих синтетичких монографија. Показала је, притом, да и анализа српске политике и књижевне критике, њених достигнућа, заноса и странпутица открива сасвим нове, и за историју науке драгоцене хоризонте истраживања; да је та дуго потискивана или прикривана "затамљена страна" у ствари, одавно ишчекивала посленика ауторових стваралачких способности.

Награде су уручили Миодраг Матицки, председник Скупштине Вукове задужбине, и Љуба Ђокић, заменик градоначелника Лознице.

ОСВЕТЉЕН ЈОВАНОВИЋЕВ ЖИВОТ

ГОВОРЕЋИ о Тикалу, Милан Стојков, архитекта и сликар, је рекао:

- Снажан и јединствен утисак који оставља свако његово дело вам се непогрешиво јавља сваки пут пред његовим платном. Утисак да сте ушли у неку бајку, фантастичну и помало уврнуту, са свим њеним ликовима, добрим вилама и ђаволима, чудовиштима, зверима и принцезама, злим краљевима и анђелима.

Према речима етнолога Љубинка Раденковића, Милосављевићева књига осветљава живот и дело Слободана Јовановића, једног од најзначајнијих интелектуалаца прве половине 20. века.