РИМСКИ бунар на Калемегдану сценски је простор у коме ће бити изведен позоришни перформанс Небојше Брадића "Сарајево - Терезин - Сарајево" у Ноћи музеја, 19. маја. Овај догађај уприличен је поводом стогодишњице смрти Гаврила Принципа и краја Првог светског рата.

Како се најављује, биће то прича о осуђеницима и њиховим последњим тренуцима у аустроугарском затвору Терезин (у коме је Принцип боравио четири године), бескрајно дугим данима и ноћима проведеним у мемли и тишини, али пре свега, о "страшној истини о величини жртве коју су принели на олтар идеала о слободи"...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лисабон и Шумарице

- Од тринаест затвореника осуђених на Сарајевском процесу 1914. године, преживело их је само петоро. Остали су умрли у затвору - подсећа аутор пројекта Небојша Брадић. - Међу њима је Принцип најдуже живео: умро је 28. августа 1918. године, скоро да је дочекао крај рата.

Овај перформанс обухвата различите сегменте историјског догађаја и представља само део сценарија за играни филм који ће такође звати "Сарајево - Терезин - Сарајево", а чији је сценариста и редитељ Небојша Брадић.

Небојша Брадић Фото Пеђа Митић

- Пројекат планиран у оквиру манифестације Ноћ музеја трајаће пола сата и те вечери изводиће се више пута, на почетку сваког сата. И играће се само ове ноћи. Тим поводом, имаћемо и посебну инсталацију у Римском бунару која ће дочарати атмосферу затвора и приказати нека сведочанства затвора у Терезину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
„Кућа несагоривих речи“ пред читаоцима у Македонији (ВИДЕО)

ТАМНИЦА БРОЈ ЈЕДАН

ПРИНЦИП је у Терезину провео најтеже дане, окован у мрачној и леденој тамници број један. Иако туберкулозни болесник, веома ретко је добијао храну. Пред смрт је имао само тридесет килограма. Није смео да одржава контакте са другим затвореницима. Умро је само седам месеци пре него се остварила његова визија о рођењу Југославије...