У Војном музеју отворена изложба о српско-турским ратовима

Танјуг

19. 04. 2018. у 23:21

У Војном музеју отворена изложба о српско-турским ратовима

Александар Вулин на отварању изложбе, Фото: Министарство одбране

Изложба "Српско турски ратови 1876-1878. и стицање независности Кнежевине Србије" отворена је у Војном музеју на Калемегдану, поводом Дана Војске Србије
БЕОГРАД - Изложба "Српско турски ратови 1876-1878. и стицање независности Кнежевине Србије" отворена је у Војном музеју на Калемегдану, поводом Дана Војске Србије. Mинистар одбране Александар Вулин оценио је да су ти ратови "сасвим неправедно скоро заборављени".

Aлександар Вулин је поручио да народ који заборави своју прошлост не може да се нада да ће имати будућност.

"Можда баш зато што је историја нашег народа тако древна и тако препуна догађаја који наш народ чине поносним, а понекад и тужним, можда баш зато су ратови за ослобођење Србије, српско-турски ратови, ратови без којих не би било Берлинског конгреса, ратови без којих не би било ни самосталне српске државе, 140 година након њиховог војевања, сасвим неправедно скоро заборављени. О њима знамо мало", рекао је Вулин, отварајући изложбу у присуству начелника Генералштаба ВС генерал Љубише Диковића.

Према његовим речима, прошло је само 140 година "у историји нашег древног и стрпљивог народа, а ми смо дозволили себи да о српско-турским ратовима с краја 19. века не знамо скоро ништа", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства одбране.

"Заправо знамо, али у времену које је окренуто само себи, окренуто само времену које траје, у времену у којем су праве вредности често заборављене, допустили смо себи да не учимо своју децу како је Србија постала независна, како је извојевала своју слободу", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да је реч слобода она која одређује српски народ, његово сећање, прошлост, али и будућност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Страдање Рома у Великом рату

"Напустимо ли сан о слободи, заборавимо ли његову вредност, престанемо ли да будемо спремни да платимо сваку цену да бисмо били слободни, онда не можемо да се надамо будућности у којој вреди живети и у којој вреди трајати", рекао је Вулин.

Он је додао да је, управо због тога, важна ова изложба и Војни музеј који, као је рекао, има сврху чак и у времену брзих информација, друштвених мрежа и екрана осетљивих на додир.

"Треба да доведемо своју децу, да им покажемо како су се ти, драги давни, скоро заборављени преци борили за њихово право да овде говоре својим језиком, да своју земљу зову по свом имену и да сами одлучују како ће у њој живети. Народ жељан слободе, народ је који не можете победити", истакао је Вулин.

У сваком сукобу који је уследио, рекао је он, српски народ показао је да је у стању да се избори за једину вредност коју нису могли да поделе ни са ким другим - за слободу.

Подсећајући на историју српско-турских ратова начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић истакао је да изложба има за циљ да посетиоцима приближи важне догадаје новије српске историје у оквиру шест композиција које сведоче о почетку решавања велике источне кризе и устанку српског народа.

"Више од сто репродукција фотографија и литографија са мотивима ратних попришта, портрети команданата српске војске, министара и дипломата Кнежевине Србије, као и савезника и турских војсковођа сведоче о прохујалим временима и бурним историјским приликама. Фотографије су снимали ратни дописници, фотографи и сликари аматери, који су махом стизали са добровољцима и слали вести са српско-турског ратишта", рекао је Матић.

Према његовим речима, приказани су и ретки примерци униформи, оружја, војне опреме, одликовања и повеља зараћених држава и савезника, као и неколико ретких сачуваних застава из тог периода.

Аутор изложбе је музејски саветник Војног музеја Анђелија Радовић, а поставка ће за све посетиоце у галерији Војног музеја бити отворена до 31. маја, додаје се у саопштењу министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

* КОМЕНТАР *

20.04.2018. 00:42

Када ће изложба о 500-годишњем покушају потурчивања нашег народа ?!?А јел' има на тој изложби нека слика јединог споменика у свету, а налази се у Нишу, који су наши вековни пријатељи турци сазидали од лобања српских ратника ?!?

boban

20.04.2018. 08:58

izlozbe treba biti vise. a i na red je da se sredi muzej. fasada pada, i to tamo gde ima najvise turista