Енглези хвале МСУ

Ј. МАТИЈЕВИЋ

12. 04. 2018. у 09:55

Енглези хвале МСУ

Са отварања обновљеног здања Музеја савремене уметности / Фото А. Станковић

Признање "Гардијана" здању на Ушћу

МУЗЕЈ савремене уметности у Београду један је од 13 музеја и галерија у Европи који обавезно морате посетити! Овакву препоруку својим читаоцима даје британски лист "Гардијан" у тексту "Лепа уметност или дрзак дизајн" аутора Вила Колдвела.

На његовој листи нових галерија и значајних европских музеја који су дуго били затворени, а које неизоставно треба обићи, здање на Ушћу, налази се на осмом месту. Колдвел објашњава да је због реновирања Музеј био затворен читаву деценију, као и да је поново отворен у октобру 2017.

- Модернистичка зграда, подигнута 1965, има упечатљиву геометријску фасаду, која је сада обновљена - пише Колдвел. - Садржи највећу колекцију југословенске уметности у свету, укључујући дела Петра Добровића и Милана Коњовића.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Marina Abramović će se spržiti strujom od milion volti: Ako joj to uspe...

У Музеју савремене уметности кажу да је уврштавање на "Гардијанову" листу за њих велика част.

- То потврђује да се великим и сигурним корацима, како и доликује, враћамо на мапу европске и светске модерне и савремене уметности - каже Слободан Накарада, в. д. директора Музеја. - Важно нам је и јер ће туристи широм Европе сазнати да су наше галерије поново доступне посетиоцима.

На првом месту "Гардијанове" листе је "Блоx" у Копенхагену, а следе Фондација "Миро Мајорка" у Палми, "Светлосни атеље" у Паризу, Музеј уличне уметности у Амстердаму, Музеј лепих уметности у Ла Валети на Малти...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Драган М

12.04.2018. 10:41

Знала је Гђа Иванка Распоповић шта ради и у свету модерне архитектуре и у заштити споменика културе и Манастира на Космету. Велико јој хвала!