У НАРОДНОМ позоришту после четрдесет година, премијерно ће се поново наћи Лоркина драма у три чина "Дом Бернарде Албе". Чувени шпански песник дело је написао 1936. године (само неколико месеци пре трагичне смрти), а на Сцени "Раша Плаовић" вечерас ћемо га гледати у режији Ане Григоровић, која први пут ради у националном театру.

Први пут у овој кући појавиће се, и то у насловној улози Дара Џокић, а једна од занимљивости новог наслова на позоришном репертоару националног театра је да је комплетна ауторска екипа - женска. У осталим улогама су Светлана Бојковић, Златија Оцокољић Ивановић, Дубравка Ковјанић, Зорана Бећић, Слобода Мићаловић и Сузана Лукић. Сценограф је Марија Јевтић, костимограф Катарина Грчић, а композитор Маја Боснић...

Прочитајте још - Вечна потрага за људскошћу

- Одлучили смо се за класика за којег би се могло рећи да ни по чему није савремен. То је било и моје редитељско полазиште, питање зашто радимо овај комад данас. Удовица Бернарда Алба, после смрти мужа, затворила је ћерке у кућу због могућег оговарања околине. А ми и даље живимо у малограђанском друштву, у којем је важно шта се о нама прича и мисли - објашњава редитељка Ана Григоровић.

Аутор адаптације текста и драматург је Вања Николић.

Прву и досад једину инсценацију комада (који је писац радио као "драму жена шпанских села") у Народном позоришту, поставила је 1978. године Вида Огњеновић.