ЗАВЕСА на 52. "Борину недељу" у Врању спуштена је уручењем награде "Борисав Станковић". Овогодишња добитница Гроздана Олујић, због здравствених разлога, није могла да присуствује свечаности, тако да је награда уручена њеном сину, професору Александру Лешићу.

У свом писаном обраћању, Олујићева је истакла: - Као и сви велики писци, Бора Станковић је створио универзалну слику свог завичаја, откривајући испод обичајне, временске и просторне одежде, свима блиску драму људске осујећености и пролазности.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Narodno pozorište: "Devedesete" još žive

У светској књижевности има много приповедача, али нико није, као што су то учинили Бора и Достојевски, пренео тако јак осећај туге због пролазности младости и живота - написала је књижевница, додајући да су је још при првом читању великог писца потресли ликови девојака и жена, мученица и страдалница.

Слађана Јаћимовић, чланица жирија за доделу признања, истакла је да јој се Борина награда додељује за целокупно стваралаштво, а поводом њеног романа "Преживети до сутра", који је написан 1962. а објављен тек прошле године у Плавом колу Српске књижевне задруге.