МАШТОВИТА ИЗМИСЛИЦА: Гордана Брајовић Весни Ћоровић Бутрић

Д. Бт.

28. 03. 2018. у 06:28

Угледну награду "Гордана Брајовић" за најбољу књигу за децу и младе у 2017. добила је Весна Ћоровић Бутрић за роман "Измислица", у издању "Лагуне"

МАШТОВИТА  ИЗМИСЛИЦА: Гордана Брајовић Весни Ћоровић Бутрић

Весна Ћоровић Бутрић Фото Приватна архива

УГЛЕДНУ награду "Гордана Брајовић" за најбољу књигу за децу и младе у 2017. добила је Весна Ћоровић Бутрић за роман "Измислица", у издању "Лагуне".

Ово је једногласна одлука жирија (професор др Зоран Опачић, Владимир Андрић и Бошко Ломовић), који је разматрао 26 књига, пристиглих на 21. конкурс "Књижевни сусрети Гордана Брајовић" у Алексинцу. У најужем избору биле су и књиге "Чардак без земље, без неба", Градимира Стојковића ("Градац"), и "Плава" Магдалене Никовић ("Пчелица").

Роман "Измислица" издвојио се у прошлогодишњој продукцији иновативном формом и сликом унутарњег света несвакидашње младе јунакиње, девојчице бујне маште. Модерност дела огледа се и у примени неких елемената постмодернистичке прозе за децу у којој граница између фикције и стварности бива порозна. Знатижељна и маштовита, подстицана на креативност и језичке игре у породичном окружењу, млада јунакиња ослушкује свет око себе и у себи, а њена спознаја великим делом се одвија кроз игру, односно креирањем фантазмагоријске реалности - наводи се у образложењу жирија.

По традицији, додељене су и награде за најбоље ђачке радове. Фестивал "Књижевни сусрети Гордана Брајовић" одржаће се од 23. до 27. априла.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)