Без пара за Андрића и Диса

Д. Матовић

уторак, 27. 03. 2018. у 11:32

Без пара за Андрића и Диса

М. Анђела Седиште СКД-а у Француској 7

Српско књижевно друштво поново остало без финансијске подршке града Београда. Симоновић: Очигледна је зла намера. Марковић: Новац се делио маргиналцима

ПРОЈЕКТЕ Српског књижевног друштва, укључујући трибински програм, ни ове, као ни прошле године, неће финансирати град Београд. Са друге стране, Град ће платити програме и пројекте неких непознатих удружења, које је немогуће наћи чак ни на интернету. Питање је да ли ти пројекти уопште постоје или су само фасада за извлачење пара.

Овим речима Дејан Симоновић, уредник трибинског програма Српског књижевног друштва, коментарише, за “Новости”, резултате конкурса Секретаријата за културу града Београда. Симоновић се пита на основу чега и са каквим циљем је одлучено да другу годину заредом СКД “не добије ни динара”, док новца има за пројекте “Играле се делије”, “Беле куће пужа”, “Чумић бук фест”, Fire Beograd, “Други Архангел мото рок Фест”...

Прочитајте још: Скерлић: Дис је живео у друштву и загрљају смрти

- Континуитет и квалитет трибинског програма СКД не могу да се оспоре - сматра Симоновић. - Али, ако континуитет и квалитет нису одлучивали, а очигледно је да нису, шта јесте? Када је реч о СКД, јасна је зла намера или потпуна необавештеност оних који су донели овакву одлуку.

Симоновић сматра да је ово још један од покушаја да се угасе књижевно релевантни програми једног репрезентативног удружења писаца:


Фото В. Данилов, Владимир Кецмановић

- И не само то, проблем је шири. И овог пута се о јавним средствима одлучивало у интересу група и појединаца, а на штету јавног интереса у књижевности и култури. И на штету Београда и његовог буџета.

Као пример, он наводи да је град Београд прошле године са 400.000 динара финансирао штампање књиге “Свет у нигдини” Дејана Стојановића, а да је ове године он добио 350.000 за изабрана дела.

Прочитајте још: Злоупотребе Андрића

- Организован је округли сто и објављен је Зборник радова посвећен тој књизи - каже Славољуб Марковић, председник УО СКД. - То нису финансирали ни издавач, ни аутор, већ град Београд! Дакле, тај округли сто је финансиран јавним, не приватним новцем. Те исте године, град Београд је, на истом конкурсу, за обележавање 125 година од рођења Иве Андрића издвојио 100.000, а за књижевну награду Доситеј Обрадовић 150.000 динара. По конкурсној комисији, округли сто, посвећен “Свету у нигдини” је за српску културу четири пута значајнији од Иве Андрића, а скоро двоструко значајнији од Иве Андрића и Доситеја Обрадовића заједно!

И без подршке Града, Српско књижевно друштво је, између осталог, прошле године обележило годишњице Иве Андрића, Борислава Пекића, Милоша Црњанског, Владислава Петковића Диса, Борисава Станковића, Раше Ливаде, Бране Петровића, а одржан је и циклус посвећен књижевној тематизацији Првог светског рата.

- Не могу да разумем одлуке конкурсне комисије, које се доносе већ другу годину - каже писац Владимир Кецмановић, члан УО СКД.


Фото Приватна архива Славољуб Марковић

АНОНИМНА КОМИСИЈА?

НИ ове, као ни прошле године, није објављен састав комисија које су одлучивале о додели средстава за пројекте у култури.

- Тек када смо се позвали на Закон о доступности информација од јавног значаја добили смо имена чланова прошлогодишње комисије за књижевност - објашњава Славољуб Марковић, председник УО СКД. - Вероватно ћемо и овог пута морати исто да урадимо. Комисија није написала ни образложење, иако је законом обавезна.

ПЕТ МИЛИОНА ЗА ФЕСТИВАЛ ИГРЕ

НАЈВИШЕ новца на овогодишњем градском конкурсу добиће 15. Београдски фестивал игре - 5.000.000, док ће Београдска филхармонија за “Бесплатни концерт на отвореном” добити 4.000.000 динара. За 6. Међународни такмичарски ФИДАФ фестивал фолклора Belgrade Award 2018 из градског буџета биће издвојено 1.600.000, за пројекат КУД “Чукарица” под називом “Идемо даље” 1.400.000, за Коларчев подијум камерне музике 1.200.000 динара, а за културно-забавни живот Горанаца у Београду - 1.100.000 динара...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mirko Dumanovic

27.03.2018. 19:01

Nista neobicno, ali se zato raznorazni smutljivci I skutonose bave snimanjem filmova o velikanima srpske istorije, a da se bezmalo nicim nisu dokazali....Nesreca je sto je ideja da se drip sto vise para, a ne da se napravi nesto cemu ce pokoljenja da se dive....Velika dela mogu da se naprave u bogatim drzavama, kad se odresi kesa.....I kad vlast radi na napretku....Ovi smutljivci na vlasti, ne umeju ni prostoprosirenu recenicu da sloze.....odobravaju novac na vrlo sumnjive nacine.....