ВЕЧНИ СЈАЈ НОВИЦЕ ТАДИЋА: Награде Алексићевој, Хамиду и Шимраковој

ЈЛ. БАЊАНИН

22. 03. 2018. у 21:26

Додељено новоустановљено признање у знак сећања на великог српског песника

ВЕЧНИ СЈАЈ НОВИЦЕ ТАДИЋА: Награде Алексићевој, Хамиду и Шимраковој

Јана Алексић, Слађана Шимрак, Ана Марија Грбић и Владан Вукосављевић Фото Танјуг

ПРВИМ лауреатима новоустановљене песничке награде "Новица Тадић", која се додељује за необјављену књигу поезије аутора до 35 година старости, Јани Алексић, Екрему Хамиду и Слађани Шимрак у четвртк су уручена признања. Плакете са ликом нашег песника и дипломе, уз петотомни комплет сабраних Тадићевих песама, који је поклон Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, уручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

- Понекад се чини да ово друштво са недовољном захвалношћу третира српску поезију и песништво данас. На овај начин смо покушали да одржимо успомену на великог српског песника Новицу Тадића. Његови стихови сијају великим сјајем и значиће и будућим генерацијама које долазе после нас колико значе и нама - рекао је министар Вукосављевић. - Желели смо, а чини ми се на првом кораку успели, да дамо дотатни импулс неговању свести о значају поезије у једној култури и друштву. Дух времена је такав да се запитамо: да ли песници данас стварају поезију, како живе и шта су им надахнућа. Нисам сигуран колико би одговори на ова питања били у корист песништва, песника и поезије.

Резултати конкурса, који је трајао до 19. фебруара, објављени су поводом Светског дана поезије, а комисија у саставу Недељка Бјелановић, Младен Весковић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и Драган Хамовић олучили су да награде три од укупно 63 приспела рукописа.

- Новица се клонио органски сваке спољне хијерархије, почасти и статусних знамења. Верујем, ипак, да би се и сам сагласио да његово име буде употребљено у сврху подстицања младих песника - казао је Хамовић. - Посебно се захваљујем Зорици Тадић, супрузи Новице Тадића, која је свесрдно подржала награду са успоменом на песника који је обележио српску поезију на размеђи векова.

Новица Тадић, фото В.Данилов

Награђени рукописи "Аријел аноним" Јане Алексић, "Есхатон" Екрема Хамида (у чије име је награду примила Ана Марија Грбић) и "Позамантерија" Слађане Шимрак биће објављене у новоуспостављеној едицији "Присуства" у издању Завода за проучавање културног развитка, који је на иницијативу Министарства културе и информисања и установио ову књижевну награду.


ДОПРИНОС СТУДЕНАТА ФПУ

ИДЕЈНА решења за изглед плакете и графички дизајн едиције "Присуства", названој по првој песничкој збирци Новице Тадића, понудиће студенти Факултета примењених уметности.

- Избор је пао на решење плакете које је израдио студент Страхиња Бурсаћ, а захваљујемо се и Елди Станковић која је дизајнирала дипломе - рекао је Драган Хамовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације