Крушевац мека за младе глумце

Софија Бабовић

18. 03. 2018. у 12:40

Крушевац мека за младе глумце
У граду на Расини "гаје" наследнике Ђузе, Љубинке, Бате, Чкаље...

ПОДАТАК да је близу 30 неафирмисаних младих глумаца, углавном са академије, заиграло у целовечерњим представама у протекле две сезоне звучи готово невероватно, а управо се то одиграло на сцени Крушевачког позоришта. Врата градског театра отворена су широм за наследнике плејаде изузетних уметника који су почињали или се формирали у овој кући, попут Љубинке Бобић, Милана Пузића, Чкаље, Ташка Начића, Радмиле Савићевић, Радмиле Живковић, Ђузе Стојиљковића, Војина Ћетковића, Бате Паскаљевића, Марка Живића, чланова породице Трифуновић.

Тако је младима сасвим препуштен и глумачки и драматуршки рад у две представе у 2017. години, који су, симболично, биле посвећене покушајима младих глумаца да добију ангажман у позоришту. Талентоване глумице, Крушевљанка Јелена Вукићевић и Марија Пантин из Вршца, све до прошлог новембра, могле су само да сањају о главним улогама. Онда су добиле шансу у комаду "Кабаре, ајде бре".

- Ово је била наша прва професионална представа, доста смо личних момената и искустава преточиле у њу, а тичу се баш тражења посла у струци - каже Јелена Вукићевић, која попут Марије редовно игра у приватним трупама.

ПУНА САЛА У КРУШЕВАЧКОМ позоришту тренутно игра 15 глумаца. Годишње се одржи близу 300 различитих програма, представа, академија, скупова, а посете су на годишњем нивоу између 40.000 и 50.000 гледалаца.

Прочитајте још: Нова представа у Крушевачком позоришту "Кабаре, ајде бре"

КОМАД талентованих глумица увршћен је у редован репертоар Крушевачког позоришта, а ту част добили су од маја 2017. године и њихови вршњаци, млади глумци Момчило Радосављевић из Трстеника и Ненад Станојевић из Смедерева. Њихов комад носи сличан назив, "Кабаре, чекај бре" и попут "женског", односи се на добијање посла.

- Дипломирао сам пре готово седам година, а досад сам имао четири представе у Крушевцу - сведочи упечатљиви глумац Момчило Радосављевић, који је заједно са Станојевићем и написао "мушки" кабаре. - Учили су нас на факултету да ћемо након дипломирања морати да се наоружамо великим стрпљењем и били смо спремни да искористимо мрвицу шансе.

Публика је била одушљевљена начином на који су неискусни аутори успели да предоче многобројне разговоре за посао без резултата, састанке са утицајним људима који су могли да утичу на њихову будућност и ангажман.

"Кабаре ајде бре"


МЛАДИ су у Крушевцу добијали шансу да заиграју и у представама са већ признатим глумцима. Прошлог новембра на премијери Стеријине "Женидбе и удадбе", у режији глумца Бојана Вељовића, раме уз раме са већ познатим глумцима попут Марије Гашић и Николе Пантовића, заиграли су "младе наде" Момчило Радосављевић, Ема Стојановић и Митра Младеновић.

"Женидба и удадба"


Прочитајте још: Крушевац се одужује глумачким легендама

- Наша филозофија је да младима пружимо ангажман и шансу, било кроз самостални наступ, било кроз учешће у раду на представама са већ познатим и признатим глумцима, режисерима, сценаристима, костимографима, јер је то све за њих искуство, а ми, природно, радимо на нашој будућности - објашњава, за "Новости", Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта. - У перспективи се надамо да ће многи од њих код нас добити свој стални ангажман.

Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта


ТАЛИЧАН ГРАД

ВЕРОВАТНО да нема срећнијег места да се започне глумачка каријера од Крушевца, о чему од пре две године, на бочној фасади позоришне зграде, и на Тргу глумаца, сведоче и панои са неким од истакнутих овдашњих уметника. Процењује се да је у последњих 17 година више од 120 младих људи из крушевачког краја уписало академију уметности!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Direkt gde treba

18.03.2018. 14:37

Eto njih u Beogradu za koji mesec, meka nad mekama.... A nasa deca rodjena u Beogradu nikada nisu u mogucnosti da upisu FDU... i tako u beskraj...

PB

23.03.2018. 16:38

Treba u KS otvoriti Akademiju uostalom KS je istorijska srpska prestonica kao Cetinje pa kad mogu oni moze valjda i kod nas.Osim ako nadlezni misle da je normalno da sve sto ima veze sa srpskom istorijom propadne i bude smaknuto i da na tim mestima otvaramo fontane.