Ђинђић симбол модерне Србије

Д. МАТОВИЋ

петак, 09. 03. 2018. у 20:50

Ђинђић симбол модерне Србије

Зоран Ђинђић

У књизи обједињена сабрана сећања петнаест познатих личности о убијеном премијеру. Симовић: Зорана су убили зато што је покушао да нас пробуди

НИЈЕ Зоран Ђинђић био безгрешник. Ни анђео чистунац. Још мање светац. Он је својом необичном и специфичном појавом, снагом и даром, оптимизмом и визијом грунуо, загрмео, просветлио, размакао, разбио тмурну сцену Србије да му се морамо озбиљно и посвећено враћати - речено је у петак на промоцији књиге "Ђинђић", коју је поводом петнаест година од убиства српског премијера објавила издавачка кућа "Вукотић медија".

- Неки, па и "његови", покушали су да копирају Зорана, мислећи да му тако остају верни, да тако могу да живе или расту на његовом политичком наслеђу - нагласио је Манојло Вукотић. - Покушавају да сричу, на пример, метафоре, које је он сипао као конфете, вадећи их из својих раскошних шкриња знања, али остали су на муцавом аматерском глумишту. Немају његово знање, немају његов шарм, нити умеју да читају његове поруке, нити да, као он, разгоне мрак. Његови наследници нису умели да сачувају ни једно од његових највећих дела - Демократску странку. Овом књигом хтео сам да пробудимо сећање на Зорана, да се вратимо његовим идејама и плановима.

О Ђинђићу је писало петнаест познатих личности, међу којима су академици Љубомир Симовић и Душан Ковачевић, редитељ Горан Марковић, књижевница Вида Огњеновић, професор Латинка Перовић...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђинђићев живот био као "Стрела"

У свом тексту Симовић поручује како је уверен да су Ђинђића убили зато што је покушао да нас пробуди. Он сматра да је Ђинђић био најинтелигентнији и најпредузимљивији човек на нашој политичкој сцени, симбол нове, младе, модерне, европске Србије.

- Написала сам причу којом доказујем да Зоран није био издајник, како су га многи називали - рекла је Весна Пешић. - Ту причу често понављам. Она траје и неће да се заврши. Зоран је био изузетна личност, тежио је универзалним вредностима. Говорио је: "Нисмо ми добили мандат да владамо, него да мењамо друштво. Не може Србија да се промени, а да ми останемо непромењени".

Лечић, Стојиљковић, Живковић, Пешићева, Малишићева и Вукотић / Фото П. Митић


Ђинђић је, по речима Бранислава Лечића, хтео да промени Србију без проливања крви:- Могу слободно да кажем да је својом главом откупио наше. У првој демократској промени српског друштва нико није страдао - осим њега. Све има цену, али ова је превисока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сусрет са историјом: Ко је убио Ђинђића?

ЈАК И ХРАБАР У КЊИЗИ

"Ђинђић" налази се и раније написан текст академика Добрице Ћосића, под називом "Младост добила хероја". Он каже: "У нараштају Зорана Ђинђића није било јаче, хитрије, савременије, прагматичније, храбрије политичке интелигенције, веће радне енергије и упорније амбиције да успе у постављеном циљу демократског и цивилизацијског препорода Србије."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ranko75

09.03.2018. 21:20

Ako je onaj koji je trazio od NATO da bombarduje Srbiju da bi skinuo Milosevica,koji je rekao da ako neko hoce da prica o postenju neka ide u crkvu, ako je on simbol Srbije,onda ja nisam sa tom Srbijom,to nije moja Srbija.To je Srbija onog koji mu dize spomenik,koji uvodi parade pedera,sporazum sa NATO,ne daju narodu referendum za ulazak u EU,nego ga silom tamo gura,to je Srbija onog koji radi svoje lagodnosti nece da narodu kaze gde je opasno ziveti od uranijuma i pustio ga da umire od raka.

ranko75

09.03.2018. 22:31

Imam izuzetno negativan odnos prema Djindjicu,zelim da svoje glediste iznesem,da mi u tome ne smeta moderator.Nedostojno je srbina govoriti da ako neko zeli da govori o postenju neka ide u crkvu.Znaci da za njega van crkve u obicnom zivotu postenje i moral ne postoje.Trazio je bombardovanje Srbije od NATO da bi skinuli Milosevica,koga je isporucio protiv ustava Srbije.Ono sto je govorio i radio je lose,a o namerama mozemo da nagadjamo .Ako je on simbol Srbije onda to nije moja Srbija.