ГОТОВО истовремено, на београдској и бањалучкој позоришној сцени, појавиће се представе посвећене трагичном српском песнику Владиславу Петковићу Дису: у БДП комад Александра Југовића премијерно ће бити одигран почетком наредне недеље, а вечерас у Народном позоришту Републике Српске прво је извођење драме "Нови дани", у режији Југа Радивојевића.

- У Бањалуци сам присутан, ево, готово читаву деценију. У Народном позоришту поставио сам Гогољевог "Ревизора", а вечерас ће публика имати прилику да види праизведбу из пера првака Позоришта РС, глумца и писца Жељка Стјепановића "Наши дани". У Дечјем позоришту РС поставио сам три комада: "Петар Пан" Игора Бојовића, "Том Сојер" Марка Твена и "Орлови рано лете" Бранка Ћопића, оба у драматизацији Милице Пилетић - истиче Југ Радивојевић.

"Наши дани", како подсећа познати редитељ, инспирисани су истоименом Дисовом песмом, па и нашом друштвеном збиљом.

- Песма је написана 1910. године, али и данас потврђује наше менталитетске карактеристике. Сама прича смештена је у театар, у огледало друштва. Нестручност, корупција, примитивизам, похлепа, лицемерје и сујета... И када се на крају представе чују Дисови стихови, они изазивају потпуни емотивни и ментални слом у човеку.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Mihića nepravedno optužuju (FOTO)


Да ли је могуће да се ми као народ у ових сто година нисмо померили ни за педаљ?! У представи игра петнаест глумаца свих генерација које предводи фантастични Љубиша Савановић, у улози директора позоришта. Дисова и наша прича, озбиљан су шамар у лице свима нама. Ипак, не остаје све само на мрачној страни овдашње збиље. Иако је тама одавно захватила "наше дане" у макросвету, имамо ми и микросвет који нам даје простор да дишемо, волећи своје ближње. У тој љубави је снага опстанка.

ПОРУКА Југ Радивојевић Фото Народно позориште РС

Одмах по премијерном извођењу, београдски уметник пакује кофере и одлази у Љубљану. Повод за путовање је рад на новом мјузиклу. Иначе, словеначка верзија "Мама мие" у режији Југа Радивојевића (и продукцији Јурета Франка, некадашњег познатог југословенског скијаша) у сарадњи са Фестивалом Љубљана, за две и по сезоне приказивања потукла је све рекорде:

- До сада је било сто двадесет извођења, са више од 120.000 гледалаца и то само на територији Словеније. Овог марта улазимо у нову продукцију, такође у сарадњи са Фестивалом Љубљана. Реч је о чувеном мјузиклу "Бриљантин", чија ће премијера бити средином јуна на летњој сцени Крижанки у центру Љубљане. Већ чињеница да је на аудицији за глумце, певаче и играче било више од 450 младих људи, довољно говори о имиџу који смо направили са "Мама миом"...


ПОПУЛАРНИ МЈУЗИКЛИ

НА репертоару Позоришта на Теразијама три су изузетно популарна мјузикла ("Продуценти", "Мама миа" и "Фантом из Опере") с потписом нашег саговорника:

- Један од разлога, свакако је, у квалитету самих наслова. Затим, у маскималним извођачким капацитетима у сва четири ансамбла Позоришта на Теразијама. Не треба занемарити ни чињеницу да су сви ови мјузикли лишени било какве преузете лиценце, већ су оригинална дела у српском ауторском читању. Наравно, уз поштовање драмског и музичког штива.