Михића неправедно оптужују (ФОТО)

Д. Б. М.

четвртак, 01. 03. 2018. у 21:28

Михића неправедно оптужују (ФОТО)

Небојша Брадић Фото Ж. Кнежевић

Небојша Брадић о серији "Немањићи-рађање краљевине" на отварању истоимене изложбе. Сценариста користи историју као оквир да проговори и о овом времену

ИЗЛОЖБА "Немањићи - рађање краљевине", посвећена истоименој телевизијској серији, отворена је јуче у Галерији РТС-а. Изложбу чине радови костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског, наменски стварани за серију.

Прочитајте још: Приказана премонтирана епизоида "Немањића", јавност умирена

Поред копија фресака и костима, који чине једну целину поставке, изложени су и делови декора, оружје, инсигније, записи у камену и грађевинама из тог периода, али и круне које су симбол династије Немањић.

- Историчари су ставили одређене примедбе на појединости у серији, које нису идентичне са оним што подразумевамо као историјске истине - рекао је Небојша Брадић, уредник Културно-уметничког програма РТС. - Оне су упућене писцу сценарија Гордану Михићу. А можемо да кажемо да те примедбе чине одређену врсту неправде. Јер, његов задатак није био да интерпретира апсолутне истине, до којих је тешко и доћи, већ да креира одређену серију, која ће да сензибилише нову публику да поштује културно наслеђе. Михић користи историју као оквир да проговори и о овом времену. Његови ликови носе историјске костиме, али оно што говоре односи се и на ово време.


Прочитајте још: ПОЧИЊУ "НЕМАЊИЋИ": Спектакл од три милиона евра


Серија "Немањићи" један је од највећих пројеката РТС, како у смислу продукције, постпродукције, тако и по костимима, сценографији, реквизитима.

Гордан Михић

- Искорак у једну давну епоху од које нас одваја осам столећа представља сложен и тежак посао - каже археолог др Марко Поповић, консултант у серији задужен за сценографију, костимографију и све остале предмете који се појављују. - Најтеже је било сагледати како је изгледао свакодневни живот на двору, јер готово да нема података о томе. Многе празнине у нашем знању попуњаване су у сценарију оним што је могло бити а не знамо да ли је било, и оним што није забележено, али се могло десити.

Костими и реквизити из "Немањићи"


ИМПРОВИЗАЦИЈЕ

- У серији има историјских импровизација, али она није снимана за школски програм, а да би била гледљива савременом гледаоцу, подразумева одређену слободу креирања догађаја и времена - сматра Марко Поповић. - Посебно смо морали да водимо рачуна о томе како изгледају заставе, јер је то време пре почетка хералдике. Тако да смо импровизовали изглед застава, нарочито српских.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

vladimir

01.03.2018. 21:40

Koja je tvoja uloga u seriji? Verovatno je imaš, a samim tim je i puna "propusta"! Kao i kada si bio emisar kulture!?

Conte

01.03.2018. 23:17

Mihica, jednog od nasih najboljih scenarista svih vremena mogu optuzivati samo ljudi koji se ne razumeju u materiju ili oni sa zlim namerama. Trece ne postoji.

Любитель

02.03.2018. 01:26

Михић, Бајић и Лаза Ристовски су стално ушемљени претплатници на нашу претплату, као да су стално запослени у РТС-у. Млади не могу да дођу до изражаја као да су ови маторци посисали сву памет.

Igrale Se Delije

02.03.2018. 08:08

Može biti da je Mihić najbolji scenarista svih vremena, ali za neke druge teme. Iz epizode u epizodu pokušavam da progutam ovu seriju, ali mi ne ide baš nešto.

Kojadinka

03.03.2018. 10:19

@Igrale Se Delije - Scenarista svih vremena , to ne postoji jer kad bi ga cuo Sinisa onda bi bilo belaja.Mihic je istoriju ucio posle 45-te pa mu se moze i oprostiti ali Savet i direktor i urednik tog programa ...e oni su zlo...

АМ

02.03.2018. 09:42

Дакле ово је могла бити и комедија да су аутори тако одлучили? Нешто к`о Црна Гуја? Чини ми се да је Брадићу све време на врх језика филозофско питање: "Шта је уопште истина?" или "Истину су филозофи прежвакали, ради се о томе да је сад мењамо!"

Alexis

02.03.2018. 09:57

Mozete da se pravdate, serija je lose uradjena. Veliko razocaranje. Morala je biti najbolja ali nije.

Драган

02.03.2018. 10:15

Сценарио, режија, глума... препуно слабих места. генерално серија је катастрофа. Они који су спискали велику лову сад покушавају да нађу оправдања, али нису гледаоци слепи, а ни глупи.

Petar

02.03.2018. 19:02

Stefan Nemanja ima ponašanje drumskog odmetnika, Rastko se zamonašio pred ikonom Svetog Save, usput jedva pobegavši mahnitom starcu koji treba da ga oženi.Ana Nemanjić sa loknama u kosi. Zar stvarno misle da su Srbi toliko neuki da će ovo progutati.

Kina

02.03.2018. 19:04

Svi učesnici u stvaranju ove sramote od serije da odgovaraju, od scenariste do direktora RTS-a. Ako ne vreme je za novo okupljanje ispred TV Bastilje.

Milić

02.03.2018. 19:09

Gospodinu Bradiću je izgleda bitno samo da bude na rukovodećem mestu, bez razmišljanja da li za to ima kompetencije. Posle upravnikovanja po pozorištima i ministrovanja u kabinetu kulture, konkurisao je za direktora Kinoteke (?!), a onda se zaposlio na televiziji kao urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a (?!). Da li je izrežirao ijednu TV dramu, seriju, imao bilo kakvo iskustvo u proizvodnji TV programa? Izgleda je dovoljno imati želju i uglađeno frazirati...

Kojadinka

03.03.2018. 10:15

Bradicu ti kao Sumadinac ne bi trebalo tako da pricas ...jedino ako je ugrozen porodicni interes.

Др Милан Лекић

12.03.2018. 17:31

Небојша Брадић је један од мајстора субверзије на темеље српске духовности и културе. Као министар културе, уз Б. Тадића и епископа диоклијског Амфилохија - одговоран је, "изузетно добро плаћен државни пројекат" девастације - малтерисања и фарбања у жичко црвено - Пећке патријаршије ("јер ће убудуће интронизација српских патријараха, због ситуације на Косову, бити организована у Жичи" - говорио је Брадић). Такође, један је од саучесника највулгарнијег ТВ пројекта српске историје - "Немањића".