Угледна награда за Сузе Миљанова

М. Н. М.

17. 02. 2018. у 08:54

Угледна награда за Сузе Миљанова
Песник Ранко Јововић добитник признања "Извиискра Његошева". Делић: Јединствен песнички глас протеста, непристајања...

ДОБИТНИК значајне књижевне награде "Извиискра Његошева" за 2016. и 2017. годину, коју додељују Епархија будимљанско-никјесте песник Ранко Јововић. Јововић, који на српском језику ствара више од 50 година, награду је, према одлуци жирија, добио за целокупно песничко дело, а поводом књиге "Сузе Марка Миљанова".

Одлуку жирија који су, уз др Јована Делића, чинили и др Ранко Поповић, др Иван Негришорац, др Драган Хамовић и Милутин Мићовић, образложио је у среду у Народном позоришту председавајући Делић, рекавши да је Јововић стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив песнички глас међу српским песницима, глас протеста, непристајања, посртања у тежњи за слободом.

- Јововић већ пола века својим дивљим плачем поздравља дивље песнике света својим гласом новорођеног дивљака, не марећи за славу поетика и ослањајући се на гласове и песничке судбине неприлагођених - навео је Делић. - Његова поезија се храни ужасима овог света, којих се надоживљавао и нагледао. "Суза моја нема родитеља" је онај Његошев стих у чијем знаку протиче Јововићев живот, од детињег плача и певања до првог дивљег плача. Чежња за сузиним родитељем постаје и чежња за сузом коју ваља вратити у људско око, јер је она знак и мера срца. Отуда и сузе Марка Миљанова које се цело столеће не суше над Црном Гором и њеним удесом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Песник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“ (ВИДЕО)


О песнику Ранку Јововићу су говорили и чланови жирија: Драган Станић, председник Матице српске, и књижевник Милутин Мићовић. Мићовић је истакао да права поезија директно повезује човека с његовим темељом, будећи у њему слободу и стваралачку силу, а то у основи значи - чојство и јунаштво.

Добитник награде је, у свом обраћању, казао да "Горски вијенац" јесмо учили, али га нисмо сасвим научили, доживели, иначе нас, како је казао Јововић, не би тукла и мучила фукара, и домаћа фукара, и у оном рату, који смо водили махом молитвом, ни у овим проклетим ратовима до данас и прекоданас.

- Али Богу хвала, ми смо Срби, ми смо висока молитва и искра у камену. Наша слобода је вјечна борба за слободу - казао је Јововић, захваливши свима који су се сетили те његову поезију и живот наградили славном "Његошевом Извиискром".


УРУЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА

НАГРАДА "Извиискра Његошева" ће бити уручена током овогодишње манифестације "Дани Светог Василија Острошког" у Никшићу, а састоји се од повеље и плакете вајара Љубише Манчића и новчаног износа.

Досадашњи добитници овог књижевног признања су Миодраг Павловић, Рајко Петров Ного, митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије Радовић, Милован Данојлић и Љубомир Симовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације