БЕСКРАЈНА тишина. Шок, неверица и туга у очима комшија из Страхињића Бана, где је до пре неколико дана становао велики српски глумац. И пролазници су нашли начин да се опросте од њега. Руже испред улаза у зграду, као и на паркираном глумчевом мотору, доказ су да је Београђане изузетно погодила вест о одласку Небојше Глоговца.

Мало ко је у петак био равнодушан пролазећи крај његовог некадашњег дома. Један комшија је при изласку из зграде застао са ружом у рукама. Оставио ју је на улазу. Неколико сати касније, непозната дама учинила је исто.

Прочитајте још - По овим улогама ћемо памтити Небојшу Глоговца (ВИДЕО)

Кратко се задржала и одмахнула главом. А онда је девојка у пролазу закачила жуту ружу на волан Небојшиног мотора. Чинило се као да је цео Дорћол у петак утихнуо, ожалошћен. И они који су Глоговца свакодневно виђали, једва су сакупили снаге да прозборе коју реч. Не верују да је смрт прерано дошла и по њега.

Фото: Н. Скендерија


- Небојша је био диван комшија - прича нам Слободан Б. из суседног улаза. - Нисмо били пријатељи, али смо били добри суседи. Страшно ме је узнемирила вест о његовој смрти. Одбијао сам да помислим да из животне битке неће изаћи као победник. Много сам тужан.

Како нам је, видно потресен, рекао Слободан, глумца је скоро свакодневно сретао на улици. Често у друштву детета и супруге. Неретко су застајали да би попричали о уобичајеним стварима.

Прочитајте још - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА "НОВОСТИМА": Да није нас, ово би био рај!

- Глоговца сам видео пре две недеље, можда два дана пре него што је примљен у болницу. Изгледао је лоше. Довезли су га неки људи, и приметио сам да се тешко креће. Деловао је уморно, али ни на крај памети ми није било да је његово стање тако озбиљно. Тужно је све ово, трагично - каже Слободан.

И кафић "Кројач" у Улици Ђуре Ђаковића је утихнуо. То је било место где је Глоговац био радо виђен гост. Јутарња кафа и понека партија "мица" били су глумчев ритуал. Неколико пријатеља окупило се у малом локалу, не кријући тугу. Међу њима, у ћошку, седео је глумац Драган Јовановић. Нем.

- Молим вас да нас ништа не питате. Нисмо у стању да разговарамо. Седите слободно и попијте кафу на наш рачун - кратко су нам казали у кафићу.
Сабласно тихо било је у петак и на Гундулићевом венцу, где је својевремено становао.

(Г. Н.)

ЕМОТИВНЕ ПОРУКЕ ПРИЈАТЕЉА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Mногобројним порукaма у петак су се на друштвеним мрежама од Небојше Глоговца опраштале његове колеге, пријатељи, поштоваоци...

"И Он бира и у своје рајско насеље позива најбоље! Нека ти је вечна слава, велики глумче и часни човече!", написала је глумица Љиљана Благојевић.

Прочитајте још - ГЛОГОВАЦ НИЈЕ ОСТВАРИО ПОСЛЕДЊУ ЖЕЉУ: Небојша планирао представу на Маракани да разрдма Звезду

Исписник и колега Небојшин, Сергеј Трифуновић, уз заједничку фотографију из младости, поручио је преминулом пријатељу: "Не знам шта бих ти рекао, што већ не знаш. Једино што бих могао да ти кажем је да, кад дође мој час, волео бих да ме ти сачекаш тамо."Слобода Мићаловић оставила је поруку "Куме мој добри, нека те анђели чувају!", док се Андрија Милошевић опростио речима "Почивај у миру, друже", а сличним порукама последњи поздрав Глоговцу су упутили и многобројни други млађи глумци, међу којима и Гордан Кичић, Јелена Гавриловић...


Глоговчева пријатељица и колегиница Наташа Нинковић написала је: "Заувек у мом срцу! Са анђелима, мили мој."

РУЖА НА УЛАЗУ У ЗГРАДУ

Испред породичног стана у којем је Небојша живео са партнерком Милицом Шћепановић и њиховом ћеркицом Сунчицом владао је мук, само једна ружа је стајала на улазу зграде.

*Фото: Д. Миловановић

ЂУРИЧКО ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ

ДУГОГОДИШЊИ пријатељ и колега Небојше Глоговца, Никола Ђуричко јуче је са супругом дошао у породични дом глумца у Страхињића Бана, како би изјавио саучешће. Задржао се нешто више од сата. Још неколико пријатеља такође је пружило подршку Глоговчевој удовици у тешким тренуцима.

Певачица и кћи писца Душана Ковачевића, Лена Ковачевић, написала је: "Породично смо ганути дубоко твојим одласком. Вечна слава, дивни уметниче."

"Небеско глумиште, престани да јачаш!" - изрекао је тим речима мисли многих фудбалер Вујадин Савић.

ВОЈА БРАЈОВИЋ: УДАР

"БИЛИ смо веома почаствовани што смо га гледали на телевизији, филму и у позоришту. Његово присуство у нашим животима био је велики добитак за све нас. Његов раскошни таленат нас је грејао. Одлазак Небојше Глоговца представља удар на наше посвећење позоришту. Глоговац је несумњиво био један од најбољих глумаца у Европи", истакао је познати глумац.

ЈДП: ОДЛАЗАК ГЛОГОВЦА - НЕДОКНАДИВ ГУБИТАК

Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је данас његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.

Из ЈДП-а истичу да је Глоговац био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с пођеднаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења.

БРНАБИЋ: ГЛОГОВАЦ ЈЕ ОСТАВИО НЕИЗБРИСИВ ТРАГ
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је у име чланова Владе Србије и лично име телеграме саучешћа породици преминулог глумца Небојше Глоговца и управнику Југословенског драмског позоришта, његовог матичног позоришта. "Напустио нас је човек великог талента, вансеријски уметник и симбол српског глумишта млађе генерације. Небојша Глоговац оставио је неизбрисив траг како кроз своја глумачка остварења, тако и кроз умеће достојанственог живљења", наводи се у телеграму саучешћа.

ЗЕЛЕНОВИЋ: ОТИШАО ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ГЛУМАЦА У РЕГИОНУ

Отишао је један од најбољих глумаца у региону, врхунски уметник и предводник своје генерације у стваралачким оквирима, рекао је данас Тањугу дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, поводом смрти Небојше Глоговца.

Зеленовић је напоменуо да је последњи пут видео Глоговца у оквиру програма фестивала у Палићу.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ZBOGOM ZLATKO, KAJO, BOGDANE.... Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca (VIDEO)

"Питао сам се тада шта још може боље да уради тако талентован глумац. Гледао сам га у филму Рајка Грлића "Устав Републике Хрватске" где је маестрално одиграо професора историје. Много ми је тешко. Знао сам да прогнозе нису добре, али сам се надао да је млад и да ће се узвући", казао је Зеленовић.

Филмски зналац и тренутно управник Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ казао је да Глоговац остварио низ незаборавних улога на телевизији, филму и у позоришту.

"Много волим филм "Хадерсфилд" у којем је Глоговац играо, затим његова улога оца Милутина у телевизијској серији "Мој рођак са села", па силовити старт каријере у филму "Убиство са предумишљајем"...Глоговац је одиграо ту сјајну улогу оца Милутина у којој жени на умору пева песму из младости...Ненадокнадив губитак за нашу културу" казао је Зеленовић.

РАДОШ БАЈИЋ: ТРАГЕДИЈА

"У Србији је освануо још један суморан и веома трагичан дан. Са неверицом сам примио вест да је преминуо диван човек, непоновљиви и величанствени глумац и колега Небојша Глоговац. Вечно ћу памтити јутрошње сузе и болно ридање колеге Ралета Миленковића - док ми на сету нашег новог пројекта саопштава страшну вест коју је управо чуо. Памтићу Небојшину храброст, лепоту његовог осебујног талента и разговоре које смо водили у паузи снимња "Равне горе" на Љутом пољу и Сувобору", казао је тај глумац.

ВУКОСАВЉЕВИЋ: ГЛОГОВАЦ-УМЕТНИК ШИРОКОГ ИЗРАЖАЈНОГ РАСПОНА

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић данас је у своје лично име и у име Министарства културе и информисања упутио телеграм саучешћа породици преминулог глумца Небојше Глоговца.

"У име Министарства културе и информисања и у своје лично име упућујем породици Небојше Глоговца изразе искреног саучешћа, у овом великом губитку за српску културу и за све нас који смо га пратили и волели. Напречац и преко реда, остали смо без Небојше Глоговца, који је био у зениту глумачке зрелости. Уметник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина", пише у телеграму саучешћа.

МАЛИ: ГЛОГОВАЦ ОБЕЛЕЖИО ЈЕДНУ ЕПОХУ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

Градоначелник Београда Синиша Мали упутио је данас у име Града Београда и своје лично телеграм саучешћа породици преминулог глумца Небојше Глоговца.

"Чувени глумац Небојша Глоговац својим бриљантним улогама обележио је читаву једну епоху у српској култури и тиме оставио значајан траг у српском глумишту. Београд ће га памтити по бројним представама и филмовима, кроз које ће наставити да живи вечно" наводи се у телеграму саучешћа градоначелника.


ДАЧИЋ УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас телеграм саучешћа породици преминулог глумца Небојше Глоговца, саопштило је Министарство спољних послова.

"Отишао је један од најбољих глумаца и то не само у Србији, већ и у региону. Гледајући га у Југословенском драмском сигуран сам да је Небојша био, осим врхунског глумца, и предводник своје генерације. Страст коју је показивао и несебично делио на сцени инспирација је наредним генерацијама", наводи се у телеграму Дачића.

У телеграму се додаје да ће посвећеност Глоговца у презентовању неистраженог и магловитог у човеку бити и остати "инспирација и изазов младима".