ДАНАШЊЕ добитнике Вукове награде, пре свега, повезује посвећеност култури, њеном креирању и изучавању. Верујем да сви делимо уверење да култура није само проценат у буџету или посао са осмочасовним радним временом, већ резултат посвећеног деловања и давања, несебичног труда и креативности. Такође, култура је темељ националног идентитета која нас дефинише и чини посебним у ширем европском контексту. Знаменито признање примамо с поносом и срећом што је наш рад уочен као достојан онога што су наши претходници утемељили, створили и изградили.

Овако је у уторак у име добитника Вукове награде захвалила др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Галерија Матице српске на свечаности у Председништву Србије. Поред Галерије Матице српске, Изузетну Вукову награду добили су призренска Богословија светих Кирила и Методија и оперска дива Милка Стојановић. Министар културе Владан Вукосављевић је поздравио многобројне уметнике и културне посленике, које је окупио овај догађај и говорио о значају чувања српског језика и дела Вука Караџића.

Прочитајте још - ЧУВАРИ ЈЕЗИКА: Обележене три деценије рада Вукове задужбине

- Вук се бавио разним областима културе, образовања и науке, и једна је од ретких личности које су своја, толико разнородна дела, уградиле у темеље националне културе. Зато и наша награда иде у руке стваралаца из разних области уметности, науке и образовања, културних прегалаца и задужбинара - рекао је Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије, која већ 54. пут додељује Вукове награде за изузетан допринос нашој култури.

Вукова награда уручена је диригенту Дејану Савићу, управнику Народног позоришта, сликарима Драгану Бартули и Боривоју Попржану, књижевнику Јовиши М. Славковићу, музичким уметницима Драгану Драшковићу и Николи Гогићу. Ово признање су добили и Дечји културни центар Београд, новинар Бранко Станковић, привредник и мецена Бранислав Баћовић и културни посленик Драган Којић.


ПОДРШКА ОПСТАНКУ НА КиМ

- ИЗУЗЕТНА Вукова награда велико је охрабрење за професоре и ученике Богословије у Призрену, али и за све нас који смо остали на Косову и Метохији, да истрајемо у свему ономе што су наши претходници радили и одржали до данашњих дана - рекао је владика Теодосије за наш лист. - Иако ми можда данас приносимо највећу жртву нашим животом и опстанком у Призрену и на КиМ, ова награда показује да нисмо сами и да имамо подршку у тим напорима.