Јуу Хуa и Бора Ђорђевић добитници „Велике Андрићеве награде“

Никола Јанковић

субота, 27. 01. 2018. у 22:53

Јуу Хуa и Бора Ђорђевић добитници „Велике Андрићеве награде“

Ју Хуа и Бора Ђорђевић

Јединствено признање уручено у суботу у Андрићевом институту, најзначајнијем стубу српске културе у РС кинеском романописцу и нашем рок музичару Бори Ђорђевићу. Бећковић: Ово признање рокеру руши стереотипе Кустурица: У Кини смо нашли сличног себи

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ стуб наше културе у Републици Српској, још једном је место спајања највреднијих хуманистичких идеја и сусрета њихових твораца. "Нашли" су се у блиским размишљањима, на свечаности уприличеној на Савиндан, у Андрићевом институту друштвених наука, најудаљенији меридијани: једном од најзначајнијих савремених романописаца Јуу Хуу и песнику модерног кова Борисаву Бори Ђорђевићу, уручена је престижна "Велика Андрићева награда". Кинеском ствараоцу признање је припало за животно дело, а српском поети за најбоље остварење у протеклој години - за збирку песама "Пусто острво".

Уз плакету, лауреатима је уручена и новчана награда, за (не)прилике "на овим просторима" издашна, вредна 25.000, односно 20.000 евра.

- У СРПСКОЈ традицији постоји нешто чега нема ни у једном другом народу на свету. Нама народа који је, као Срби, толико морао да памти своје јуначке песме. И код кога је политичка свест стварана кроз уметност, кроз народно предање. У времену модерних технологија и телевизије, у колонама "мртвих пухала" чије речи нико не чита, догодило се да Срби имају чиме да се реше опште јаловости. Ми имамо Душка Радовића, да једном реченицом испише роман. Или Душка Трифуновића, који је читав живот посветио рок музици, а она је опстала захваљујући савршеним текстовима. Ако је Душко од свакодневице правио цртице - романе, рокери су у нашој јавности у протеклим деценијама одиграли огромну улогу. Приближили су поезију милионима. То им је било допуштено не само зато што је Броз Западу доказивао да ми нисмо Бугарска, већ пре свега због људи који су својом памећу покретали младост. Најбољи међу њима је Бора Ђорђевић - рекао је Емир Кустурица, директор Института, додељујући награде двојици аутора. - Отвореност Србије према читавом свету одвела нас је овај пут и у Кину, где смо пронашли човека који је научио да трпи као и ми. Награду су добили наши велики савременици, један са блиске и други са веома удаљене тачке, а поред врхунских домета у уметности, заједничко им је сагласје њиховог дела и живота.

ЛАУРЕАТИ "ВЕЛИКА Андрићева награда" додељена је трећи пут. Први лауреати су били Матија Бећковић и Владимир Кецмановић, прошле године признање је припало Душану Ковачевићу и Захару Прилепину. У жирију престижне награде били су Јован Делић, Мухарем Баздуљ и Емир Кустурица.

Председник жирија, професор Јован Делић, истиче да је Ју Хуа близак словенској књижевности по усмерености на човечност, неповерењу у идеологију, по осетљивости за патњу и страдање...

ЗА АКАДЕМИКА Матију Бећковића, додела награда двојици аутора јесте "скидање паучине с очију" јавности.

- То је још "скидање паучине" са окошталог вредновања уметника и уметности. И природно је да се то догађа у Андрићграду, у центру једне превратничке мисије. Ова одлука је прекретничка, руши предрасуде и досадашње стереотипе, њој се радују живи и неумрли Петровићи, Растко и Брана. И Растко Немањић, први српски писац, и Петар Петровић Његош, Иво Андрић... Шта су гусле ако нису будућа гитара, шта је Филип Вишњић ако није будући Бора Ђорђевић. А он је запржио чорбу толиким јаловим учитељима `артије и родитељима мртвих слова на папиру! Вајајући матерњу мелодију, реч, музику и поезију, политику и поетику, он и његови саборци вратили су поезији изгубљену милионску публику. Зато се Бора Ђорђевић на енглеском зове Боб Дилан, а Дилан се на српском зове Бора Чорба. Свако нека одлучи, да ли име више губи у преводи или у оригиналу, то јест, ко је од њих двојице бољи. Што се нас тиче, ми смо одлучили! Бори и Јуу честитам награду једног "новеловца" Андрића, на дан Светог Саве - рекао је Бећковић, председник Управног одбора Института, током свечаности.

Јован Делић, Емир Кустурица, Ју Хуа, Бора Ђорђевић и Матија Бећковић / Фото Д. Карадаревић

БОРА НИКОМ ДУЖАН

- МОЖДА награду не заслужујем, она је заједничка. Заслужује је покојни родоначелник овог жанра Арсен Дедић, па и Балашевић, из хрватског говорног подручја, Миладин Шобић, Владо Креслин и Зоран Предин, Енес Кишевић, све до младог Марчела, пред којим је каријера. А добих је ипак ја, па су се паћеници и плаћеници побунили - оштар је и у суботу био Бора Ђорђевић. - Неки од тих мислилаца из категорије "писма читалаца", рекли су чувени клише, вазда неталентовано, да се Андрић преврће у гробу. Ево ко се још преврће: Владислав Петковић Дис, Бранко Радичевић, Раде Драинац, комшија из Чајетине Михаило Чуповић и други чија имена награде носе. Живи се преврћу у својим креветима. Сами или са неким. Престао сам да сумњам да ли сам награду заслужио, јер су ми је доделили бољи од мене. Зато је примам са великом срећом и задовољством.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације