СКАНДАЛ у ком се нашао чувени холивудски продуцент Харви Вајнстајн и стотину глумица које су га оптужиле за сексуално узнемиравање и силовање, последњих месеци постао је планетарна тема. Звезде које су после више деценија проговориле о непријатним искуствима, недавно су добиле гламурозну подршку и приликом доделе Златних глобуса, када су се диве Холивуда обукле у црне тоалете.

Пре два дана, међутим, из Европе чуо се и другачији став. Група од 100 жена, међу којима и француска глумица Катрин Денев, одбацила је "пуританство" као реакцију на холивудски секс скандал, оцењујући да се од тада појавио феминизам изражен "мржњом према мушкарцима".

Текст који су потписале и списатељица Катрин Мије, глумица Ингрид Каван, филозофкиња Пеги Састр, поручује да је силовање без сумње злочин, али да се са друге стране слобода говора сада претворила у супротност. Упорно флертовање, мушка галантност, додир женског колена, украден пољубац током неке службене вечере, или еротска порука привлачној жени - не морају да буду злостављање, узнемиравање или агресиван чин мачо мушкарца, сматрају Францускиње.

Прочитајте још - Златни глобус у црнини

И културолог Јелена Ђорђевић, професор факултета политичких наука, у групи је оних који сматрају да је ово болесно пуританско претеривање, које носи другу позадину - одузима мушко-женским односима природну естетику и еротику.

ПРЕЋУТНО СЕКСУАЛНО узнемиравање везано за радни однос излази из оквира сексуалности и има везе са мушкарцима и њиховом манипулативном злоупотребом радног положаја којим уцењују подређене - каже психијатар-сексолог Миња Ерић. - Због својих пословних интереса, успеха, каријере и амбиција, жене прихватају таква "правила". Тај однос више личи на прећутни пословни договор, него на емотивно сексуални. Али о том проблему треба причати, због заштите не само глумица, већ и жена на сваком радном месту.

- Такво лицемерно претеривање одузима нормалну естетику у односу полова, повезујући је без резерве са сексуалним узнемиравањем - каже Ђорђевићева. - То је страшан терор, напад на интегритет разлика полова. Погубно је такво становиште и понашање и за будућност, јер је страшно одузимати мушко-женским односима важну, природну еротику. Флерт, додир раменом, пољубац, није атак на личност, већ нормалан однос између мушкарца и жене. И што је најважније, тиме се заправо скреће пажња са фундаменталних неправди - сиромаштва, експлоатације и манипулације. Ово су у ствари најважнија људска права, чија се озбиљна кршења и повређивања прикривају причањем искључиво о повреди сексуалних права.

Интернет је плануо када су и највеће звезде Холивуда обелоданиле своје трауме због, сада већ озлоглашеног Вајнстајна. Са једне стране чују се замерке зашто су до сада ћутале, а са друге - опомене да Вајнстајн није једини и да је заправо само синоним за однос моћног мушкарца и потлачене жене у било којој професији.

- Такав однос обележио је 20. век - сматра глумица Ева Рас. - Знам да у кинематографији свакако јесте, било америчкој или нашој балканској. Нема ту речи о пуританству, јер за својих више од пола века на филму, тврдим да милион улога нисам играла због тога што нисам скинула гаће. Као слободоумна, прва сам се разголитила на филму, али то није значило да сам пут и да свако преко мене може да пређе. А баш то је било уобичајено мишљење балканских шовиниста. Мушкараца на положају, који запослене жене "виде" као личне љубавнице, нема само у филмској индустрији, већ и у пекарама, фабрикама... у свим пословима.

Овакав однос, верује Ева, неће потрајати у 21. веку, јер је, како сматра, наступила ера матријархата, освешћености жена, спремности да се побуне и отворено боре за своја радна и друга права.

Књижевница Љубица Арсић каже да ова прича више личи на сукоб моћног и подређеног, нарочито у филмској индустрији. Сматра да о сексуалном узнемиравању треба говорити и после 20 година, поготово ако су актери живи.

Катрин Денев, Фото ЕПА

- Не верујем да ће се после свега отићи у другу крајност, мржњу према мушкарцима и осуду безазленог флерта, већ је проблем ограничен на филмски свет где су улоге подељене на супериорне и подређене - каже Арсићева. - Уопште није реч о мушко-женским односима, него о односима моћних и немоћних, али оних немоћних који желе да се приближе позицијама моћи.


СТВАРИ ОТИШЛЕ ПРЕДАЛЕКО

ФРАНЦУСКА група тврди да свест о сексуалном насиљу над женама у професионалном смислу, где поједини мушкарци заиста злоупотребљавају положај, не сме да се минимизира, али су ствари отишле сувише далеко.

- Пуританство се користи као аргумент за заштиту жена и њихову еманципацију, чиме су оне представљене као некакве вечите жртве, што није тако - наводи се у писму. - А стигло је већ и у уметност. Сада се слике Балтазара Кословског у музејима са приказаним нагим дечацима сматрају за подстицање педофилије, а поједине списатељице добијају савете од издавача да мушки ликови у књигама буду мање "сексистички".