Глумица Нада Шаргин о плановима за наредну годину нерадо говори, а о протеклој години каже да је према суду публике и еминентних познавалаца позоришта она била скоро па идеална за ову врхунску драмску уметницу.

Позориште је каже њена религија, део ње.

Шаргин игра убедљиво, са лакоћом, захтевне и потпуно различите улоге у Београдском народном позоришту.

На сцени уверљиво оживљава Електру, Краљицу Елизабету, Ану Петровну у класичним драмским делима великих мајстора.

Остварила је и улогу у телевизијском формату "Немањићи", добила престижне еснафске награде као што су Милош Жутић и Раша Плаовић.

Шаргин у разговору за Тањуг наводи да јој је највећи изазов у 2107. години био да држи жар и вољу у послу којим се бави.

"Постоји тај јаз између дара и труда са једне стране и свега што људи који стварају уметност добијају за то. Треба подржати људе који стварају уметност...Не могу да останем само у свом свету успеха, јер би на тај начин постала бахата. Награде, добре улоге, одлична сарадња са колегама, све ми се то догодило, али не могу да не приметим шта се све догађа око мене", казала је Шаргин.

Према њеним речима, у позоришту постоје проблеми са стварима које представи дају боју, тон, ритам...

"Ми који стварамо уметност некако видимо да не постоји довољно воље и да новац није пресудна мера за ставаралаштво. На светском нивоу нешто се депресивно догађа и зато верујем да, када неко покаже велики труд и осмисли свој дар у уметности, то треба да буде вредновано. Недостаје нам мало више поштовање према свему што је доказало свој успех...Али, ваљда су таква времена", истиче Шаргин.

Цењена глумица каже да мотиви за врхунско стваралаштво код ње не зависе од околности.

"Позориште је моја религија. Није то страст и ја у позоришту, него је театар део мене.

Звучи отрцано и престаро и многи људи су у уста узимали ту реч, а није требало, али позориште јесте храм. Имам религиозан однос према овоме што радим и увек истражујем и увек долазим на пробу чиста и дајем све пред публиком на сцени. Одговоре често не умемо да дамо али, зато је важно да увек изнова постављамо питања у позоришту." казала је Шаргин.

Без сумње она је била у великим професионалним искушењима да савлада словенску ширину и фаталност у Чеховљевом комаду "Иванов", блазираност властодршца у Шилеровој "Марији Стјуарт" или премоћ мрачне људске стране у Кишовој "Електри".

Шаргин овим потпуно различитим позоришним улогама додаје и Зору Шишарку из представе "Бела кафа", јер је на свој начин била једнако захтевна као претходне три.

"Све су различите на свој начим и све захтевне на свој начин. Електру још увек освајам и покушавам да разумем. Ниједну улогу ви не освојите до краја. Позориште је одлично место, јер вам се током извођења неколико представа јаве нови оквири за прихватања улоге. Улоге се увек надограђују ако за то глумци имају снаге и воље. Електру још увек савладавам. Ове остале улоге су доста селе на мене. За Зору људи мисле да је весела и да је комедија, али је јако теско направити комедије од драме или трагедије... Елизабета је врх у мојој каријери, јер о томе и награде сведоче, па ћемо видети...", казала је Шаргин.

Без обзира на вредне награде које су стигле, Шаргин не помишља да спусти ниво уметничког стваралаштва у будућности.

"Предраг Ејдус, Борис Исаковић, Душанка Стојановић Глид, Јасна Ђуричић десетинама година не иду испод свог нивоа игре и праве врхунске ствари. То је једна велика страст, набој који вас води да се константно дајете...То треба да хоћете, а не само да можете. Има још таквих људи, који су вредни и предани до краја...Играње на позоришној сцени је њихов живот", објашњава Шаргин.

Улога Рашке у телевизијском формату "Немањићи" била је, према њеним речима, одлично професионално искуство.

"Никада нисам имала такве услове на снимању неког телевизијског формата...некада снимања телевизијских серија личе на филм "И коње убијају, зар не". Само чекаш када ће неко да падне мртав...Овде тога није било. Биће серија сигурно гледана, јер је визуелно изнад наших стандарда. Парираће озбиљним продукциујама" казала је Шаргин.

Њен лик је, како каже, благ и миран.

"Тражила сам у савладавању улоге где је Рашка другачија, али та друга страна није написана. То је лепо...Михић је Рашку написао у најлепшем светлу. Призвала сам такву неку мирнију, светлију душу да одиграм на телевизији" казала је Шаргин.

О плановима за наредни период глумица нерадо прича, јер преговара о учешћу у неколико филмских пројеката.

"Бићу део новог филма Срдана Голубовића. Верујем да ће снимање ускоро почети.