ПЕСНИКУ Адаму Пуслојићу у петак је у Градској кући у Вршцу, шест месеци након што је проглашен за добитника, уручена престижна награда "Васко Попа" за књигу Somnabulia Balcanica, у издању "Лексике". Новчани део од 200.000 динара, чији је дародавац од ове године локална самоуправа, биће му уплаћен у јануару.

Жири је оценио да Пуслојићева поезија "има моћ да се асимилује у свакодневни живот", због чега су у избору од 85 књига која су конкурисала за престижно признање, баш његову збирку песама одабрали за најбољу.

- Адам је необичан песник. Битно је обележио више деценија српског песништва, његова дела су цењена и на другим језицима, што смо имали у виду приликом одабира победника - рекао је председник жирија Јован Зивлак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стид због "Попе"

Свечаност је обележило необично обраћање овогодишњег лауреата, који се нашалио да је добро што организатор Драгољуб Ђорђевић, из Агенције "Ђорђевић", која је пре 23 године основала награду, није успео да нађе новог спонзора, јер је природно да Град стоји иза признања које носи име славног Вршчанина. Иначе, годинама уназад награду је финансирала "Хемофарм фондација", а новчани део признања износио је 5.000 евра.

- Лепо је бити данас у Вршцу и звати се Адам Пуслојић - поносно је нагласио песник. - Имајући у виду перипетије око организације, Ђорђевић ми је рекао да се потрудим да доживим овај 29. децембар, како бих примио награду, и ја сам се својски потрудио. Шта ће бити сутра, видећемо.

Захвалан Граду што је допринео да се награда не угаси, песник је градоначелници Вршца Драгани Митровић поклонио песму "Васкова плава песма", коју је написао вече пре доделе, док је Зивлаку уручио цртеж Леонида Шејке, који му је славни уметник поклонио 1961. године.

- Ово је доказ да смо урадили праву ствар, због чега ће Град од сада, па навек, на овај начин чувати сећање на свог суграђанина и славног песника - поручила је градоначелница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Адам дочекао "Попу"

Традиционално, програм је водила глумица Рада Ђуричин, иначе рођена Вршчанка, која је била велики пријатељ Васка Попе и његове супруге Хаше.


ДРУЖЕЊЕ

ЛАУРЕАТ је присутне упознао са чињеницом да су он и Васко Попа били велики пријатељи.

- Васко ми је 1966. године поверио своје тада још необјављене песме, које сам ја, као изасланик, лично однео песнику Никити Станескуу. Он их је превео на румунски језик. Та едиција је штампана у хиљаду примерака, који су продати у истом дану. Ето, видите шта значи песничка слава - рекао је Пуслојић.