Адам дочекао Попу

Ј. Ј. Б. - Јл. Б.

26. 12. 2017. у 07:50

Адам дочекао Попу

Адам Пуслојић / Фото И. Маринковић

Град Вршац преузео финансирање и сачувао углед велике песничке награде. Пуслојић ће признање примити 29. децембра, а добиће и 200.000 динара

ПЕСНИЧКА награда "Васко Попа", 23. по реду, коначно ће бити уручена овогодишњем лауреату Адаму Пуслојићу, за књигу Somnabulia Balcanica у издању "Лексике", захваљујући одлуци Града Вршца да финансијски стане иза овог најпрестижнијег признања за песничко стваралаштво у Србији. Свечано уручење биће уприличено у Градској кући, 29. децембра, тачно у подне.

Награда која носи име славног Вршчанина увек је додељивана 29. јуна, на дан Попиног рођења. Ове године се, међутим, одступило од тог правила, јер је Фондација "Хемофарм", као дугогодишњи дародавац новчаног дела награде од 5.000 евра, одустала од спонзорства. Потрага за новим донаторима није била успешна, па је, шест месеци касније, Град Вршац, као досадашњи покровитељ, одлучио да организацију преузме на себе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Шанса" чека Васка Попу

- С обзиром на новонастале околности, сматрали смо да треба финансијски да станемо иза овог признања. Из градског буџета смо обезбедили средства за новчани део награде, што ћемо чинити и убудуће, како се кашњење са доделом више не би дешавало. То не заслужују ни добитници, ни сам Васко Попа - каже Наташа Чонић, чланица Градског већа за културу у Вршцу.

Уместо досадашњих 5.000 евра, лауреати ће добијати 200.000 динара, јер су, додаје Чонићева, толике могућности Града.

- Тренутно постоји неколико спонзора који желе да дају свој допринос, али сматрамо да није у реду да сваке године мењамо износ награде. Зато ћемо се задржати на овој суми, коју сами можемо да обезбедимо - објашњава Чонићева.

Добитнику Пуслојићу ће новчани део награде бити уплаћен током јануара следеће године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Без пара за "Попу"?

Награду су 1995. године основали Друштво пријатеља Вршца "Вршац лепа варош" и Агенција "Ђорђевић", док је Град Вршац био покровитељ. Друштво пријатеља Вршца престало је да постоји 2002. године, а оснивачка права остала су Агенцији "Ђорђевић".

- Град Вршац је спасао награду и у потпуности стао иза ње, што је Васко Попа и заслужио - рекао нам је Драгољуб Ђорђевић из Агенције "Ђорђевић".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пуслојићу "Васко Попа" ЗИВЛАК: ИЗНОС НИЈЕ МАЛИ

ВЕЛИКА је ствар што смо се некако изборили и што је Град Вршац показао разумевање. Овај износ је гарантован, а да ли ћемо наћи неки начин да се уведе и суфинансијер, и да ли ће Општина на то пристати - зависи од њих. Награда сада стоји на чврстим ногама, а 200.000 динара у контексту уметничких награда у земљи Србији није мало - каже, за "Новости" Јован Зивлак, председник жирија за награду "Васко Попа", додајући да Агенција "Ђорђевић" остаје организатор, а Град Вршац само стаје финансијски иза признања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)