Утихнула дугметара још једног Крњевца: Преминуо Аца Тодоровић

Бранко Пузовић

25. 11. 2017. у 20:29

Српска народна музика остала без уметника на хармоници Александра Аце Тодоровића који је сахрањен у Мионици

Утихнула дугметара још једног Крњевца: Преминуо Аца Тодоровић

Српска народна музика остала је без још једног значајног уметника - изненада је преминуо Александар Аца Тодоровић Крњевац (71), врхунски хармоникаш и аранжер. Био је настављач чувене, 115 година старе, школе за харомонику дугметару, која је изнедрила небројене виртуозе овог инструмента и имала више од 4.000 полазника. Његов отац Миодраг Мија Тодоровић Крњевац био је и остао непревазиђени хармоникаш и врхунски композитор, који је створио више од 750 песама, од којих су многе бисери народне музике.

Александар је сахрањен у суботу, на гробљу у Мионици, где се пре две деценије преселио из Београда. У његову школу хармонике у Мионици долазили су полазници из свих крајева Србије. Најстарији ученик из једног места у Војводини имао је више од седам деценија, а часове му је Крњевац давао преко - интернета.

- Инсистирам на томе да моји ученици свирају народну музику, јер је то начин да се она сачува пред најездом модерних, туђих ритмова и мелодија, који нису својствени Шумадији и Србији - изјавио је Тодоровић недавно аутору ових редова. - Жао ми је што у Србији није основана школа народне музике, која би баштинила стваралаштво мог оца и многих других композитора који су оставили трајне, врхунске композиције, песме, кола...

Његов отац Миодраг (1924-1991) био је и иноватор - осмислио је шести ред на хармоници дугметари, ради лакшег свирања, што се сматрало правом револуцијом у српској народној музици. Зато се и зове Мијин прсторед, који су прихватили сви водећи италијански произвођачи хармоника дугметара. Не чуди, зато, да кад се у Србији помену народна музика и хармоника, одмах се помисли на - Миодрага Мију Тодоровића Крњевца.

- Отац је имао само четири разреда основне школе, али је оставио трајан и непоновљив траг у музици - рекао је поносно Александар. - Интересантно, прво је компоновао забавну песму "Само твоје плаве очи", а имао је и десетак дела класичне музике за хармонику, те романсе. Компоновао је и више од 150 народних кола, написао неколико уџбеника хармонике. Захваљујући њему, Србију, а нарочито Шумадију, опевала је хармоника. За многе његове песме данас се мисли да су народне, изворне.

Многобројна дела Мије Крњевца трајни су снимци Радио Београда. Сарађивао је с највећим певачима свог времена - Надом Мамулом, Сафетом Исовићем, Василијом Радојчић, Лепом Лукић, Цунетом Гојковићем, Томом Здравковићем, Неџадом Салковићем, Бором Спужићем Кваком, Миланом Бабићем... Написао је, између осталих, песме "Слику твоју љубим", "Знаш ли драги ону шљиву ранку", "Бисенија, кћери најмилија", "Љубав ми срце мори", "Зашто свићеш тако рано", "Шумадијо, родни крају", "Јесен стиже рана"...

ТАЛЕНАТ У ГЕНИМА

Александров син из другог брака Душан (на слици) такође је врхунски хармоникаш, који је освајао многобројне награде на такмичењима. Иначе, уз Александра, изузетан музички таленат наследиле су и Мијине ћерке Љиљана и Бранка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Logic

26.11.2017. 16:04

Uz dužno potovanje divnom muzićatu, M. Krnjevcu, baš zbog njegovog lika i ličnosti, želim da napomenem da je autor teksta pesme "Znaš li draga onu šljivu ranku" gospodin Milisav Pavlović, skromni i poštovani pesnik iz Požarevca.